2 razloga za porast nezaželene pošte in 3 nasveti za njeno zmanjšanje
| Članek je bil prebran 1.139 krat.

Je tudi vaš poštni predal nenehno poln poštnih sporočil, za katera niti ne veste kdo vam jih je poslal? Naslovnikov nikoli ne poznate in četudi se podpišejo s svojim imenom vam tudi to ne pomaga, da bi se spomnili kje in kdaj ste jih spoznali.

Razlogi za porast nezaželene pošte:

  1.  Prvi razlog za porast vsiljene pošte je ta, da je oglaševanje z elektronsko pošto povsem legitimna oblika oglaševanja, čeprav za uporabnika najbolj vsiljiva in najbolj moteča. Tovrstna poštna sporočila prihajajo iz naslovov ponudnikov najrazličnejših storitev: od turističnih agencij, ki vam želijo predstaviti aktualne pakete potovanj in ugodne ponudbe, do ponudnikov gostinskih storitev, ki vas vabijo v svoje restavracije, do muzejev, ki vas na primer z novičniki želijo privabiti na svoje razstave in prireditve.
  2. Drugi razlog so spletni goljufi, ki želijo vaš denar. Njihova sporočila vas obveščajo, da ste zadeli na nagradni igri in potrebujejo vaše podatke za izročitev nagrade. Zelo znana primer sta tudi prejem pošte z naslova vašega znanca, ki je ostal v tujini brez kakršnihkoli sredstev in prosi za vašo pomoč in prispevek, in sporočilo prodajalca čudovitih mačk z rodovnikom, ki pa mu morate najprej nakazati denar.

3 nasveti za zmanjšanje nezaželene pošte v vašem nabiralniku:

  1. Najbolj osnovni trik je ta, da sploh ne odpirate pošte poslane od vam neznanih pošiljateljev ali iz nikoli videnih elektronskih naslovov.
  2. Protiudarec ji lahko zadenete  s pametno tehnologijo, t.i. Spam filtrom, ki samodejno zaznava in preprečuje nezaželeni pošti vstop v vaš poštni nabiralnik in se pri tem, skozi analizo sproti prilagaja in uči. Napredno SPAM zaščito lahko zakupite pri ponudniku spletnih gostovanj in storitev in bo varovala za vse spletne naslove in domene, kot ste jih ustvarili z vašim paketom gostovanja.3. Še zadnji trik je ta, da se ne dajete oziroma izročate svojega e-mail naslova z lahkoto. Preden se naročite na novičnike premislite ali jih boste resnično brali in podobno velja vsakič, ko ste na tem da komu zaupate vaš elektronski naslov. Vprašajte za kakšne namene ga bo druga oseba uporabila in pozabite, da je vaše soglasje potrebno preden vas kdorkoli prične zasipati z množico e-mailov.
© 13. 04. 2024 05:56 - 24ur.org