5 idej za poletne počitnice v gozdu ali morju
| Članek je bil prebran 636 krat.

Čeprav se poletne počitnice največkrat povezuje s toplim morjem, neskončnimi belimi plažami in poležavanjem na vročem soncu, pa nad takimi počitnicami niso vsi navdušeni. Marsikdo raje preživlja čas v mestu, kjer raziskuje zgodovinske znamenitosti, se prepušča poletnemu uličnemu dogajanju ali pa se udeleži različnih poletnih festivalov. Veliko ljudi pa svoje počitnice najraje preživlja v naravi, v senci in hladu dreves in vode.

  1. Mesto Beatlov – Liverpool

Liverpool leži ob izlivu reke Mersey na severozahodu Anglije in je sedmo najbolj obiskano mesto v Veliki Britaniji. Najbolj je znano po dveh stvareh – nogometu in umetnosti, zlasti glasbi. Mesto je namreč dom kar dvema nogometnima kluboma, Liverpoolu in Evertonu, od katerih je nedvomno uspešnejši prvi. Iz Liverpoola pa prihaja tudi najuspešnejša glasbena skupina vseh časov, The Beatles. Poleg številnih zgodovinskih znamenitosti, kot sta na primer katoliška in anglikanska katedrala, tako lahko obiščemo tudi svetovno znani klub The Cavern, kjer so Beatli odigrali svoje prve koncerte. Liverpool pa ima tudi bogato ladjedelniško zgodovino, iz njega namreč izhaja najbolj znana ladjedelniška družba White Star Lane, iz njegovega pristanišča pa so prvič izplule kar štiri slavne ladje, RMS Titanik, RMS Lusitania, RMS Queen Mary in RMS Olympic.

Ljubitelji mest, Irske in dobrega piva nikakor ne smete izpustiti obiska irske prestolnice Dublina. Tam na vas čakajo številni pubi, kjer se lahko zabavate pozno v noč, ena najbolj obiskanih točk v mestu pa je nedvomno Pivovarna Guiness, kjer se lahko podrobno spoznate s pridelavo tega ekstremno popularnega piva. Če pa imate raje viski, si lahko ogledate destilarno Jameson, kjer se lahko spoznate s postopkom nastajanja popularnega viskija. Mesto pa je tudi odlično izhodišče za enodnevne izlete. Tako se lahko odpravite na primer na izlet do mogočnih klifov Cliffs of Moher, kjer lahko na njihovem vrhu slišite bučanje Atlantskega oceana.

V Narodnem parku Plitvice na vas čakajo neokrnjeni gozdovi in čudovita jezera, v katerih lahko poiščete poletno ohladitev. 16 čudovitih jezer, ki so med sabo povezana s slapovi, vas vabi s svojo smaragdno barvo, da zaplavate v osvežilni vodi. Park pa si lahko ogledate tudi z vožnjo s panoramskim vlakom, po enem izmed jezer pa vas lahko popelje ladjica.

Nad Paklenico boste zlasti navdušeni vsi ljubitelji hribov in plezanja. Paklenica je namreč znana po številnih plezalnih stenah, kjer plezalci vadijo svoje plezalne veščine. V Paklenici se lahko zadržite več dni in osvojite vse njene vrhove ter se hladite v gozdnih sencah.

Svoj dopust ob morju lahko združite z obiskom prečudovitega narodnega parka Krka v bližini mesta Šibenik. Park je najbolj znan po svojih slapovih, ki so nastali z nalaganjem posebne vrste apnenca – lehnjaka. Zaradi obilice vode ponuja neokrnjene gozdove, ki vas bodo prijetno ohladili s svojimi zelenimi krošnjami. V parku pa se nahaja tudi veliko zgodovinskih znamenitosti, med katerimi je najbolj znan frančiškanski samostan na otočku Visovac, ki se nahaja sredi jezera med slapovoma Skradinski buk in Roški slap.

© 22. 07. 2024 18:13 - 24ur.org