5 najpomembnejših dodatkov, ki jih morate upoštevati pri nakupu vrat
| Članek je bil prebran 1.119 krat.

Iščete nova vrata za vaš dom in spoznavate, da nakup vrat ne pomeni samo vrat v ožjem smislu, ampak se je potrebno pri tem odločiti še glede celega kupa dodatkov? Na žalost je tako, da je napredek pri razvoju vrat prinesel s sabo ogromno izboljšav. Slednje pa pomeni, da ima kupec veliko večjo izbiro v materialih in dodatkih za vrata in ima tudi pravico, da sam izbere tako materiale kot dodatke. Tisti med vami, ki obožujejo nakupe in se radi poglobijo v opise in izberejo premišljeno so te novice nedvomno veseli. Tisti, ki ste se pa veselili, da bo vsaj nakup vrat stekel 1, 2, 3, pa boste morali še malo počakati. Da pa ne boste izgubili preveč časa z nabiranjem in primerjanjem informacij, smo spodaj pripravili kratek vodnik o dodatkih za vrata.

Kukala

Kukalo seveda ni nujen dodatek k vratom, je pa koristen, saj prispeva k vaši zasebnosti in varnosti. Skozi kukalo lahko preverite kdo stoji pred vrati in se odločite ali boste osebo spustili v vaš dom ali ne. Izbirate lahko med klasičnim kukalom in digitalnim kukalom. Pri digitalnem kukalu gre za kukalo v obliki zaslona, skozi katerega se gleda s pritiskom na gumb. Slabost digitalnega kukala je delovanje na baterije in pa, da ne omogoča vidljivosti v temi.

Sistemi za odklepanje in zaklepanje

Ponudniki vrat dandanes ponujajo večkratno (trikratno) zaklepanje po višini. Vrata lahko zaklepate s klasično ključavnico na ključ ali s pomočjo motorizirane ključavnice in tipkovnice ali čitalnika prstnih odtisov (kot na primer ta vrata). Pri tovrstni ključavnici ne boste več potrebovali ključa, temveč samo še vaš prstni odtis ali pa boste v tipkovnico vtipkali izbrano kodo. Vrata se bodo tako avtomatsko odprla in avtomatsko zaprla. Kljuke, potezala in ročaji

Ni nepomembno na kakšen način boste odprli vrata oz. jih potegnili k sebi. Glede na obliko govorimo o kljukah, ročajih in potezalih. Nekaterim bolj ugaja prijeti za kljuko (ravna ali ukrivljena), pri čemer sta potrebna dva giba (stisk navzdol, poteg k sebi), drugim bolj ustreza ročaj, pri katerem je potreben samo en gib (poteg k sebi), tretjim pa ustreza daljši ročaj oz. potezalo, ki je še posebej primerno za masivnejša vrata. Zraven oblike bo potrebno izbrati tudi material: krom, jeklo ipd.

Trkala

Trkala so bila priljubljena v časih pred uvedbo zvonca. Pritrjena so bila neposredno na vrata, v višini obiskovalčevega obraza.  Trkala so večinoma izdelana iz medenine in so lahko različnih oblik (lev, krog…).

Poštna loputa

Poštne lopute na vratih že niso najbolj pogost pojav, saj vedno več poštnih nabiralnikov stoji samostojno pred hišo ali pritrjenih na ograjo pred hišo ali na zid v preddverju vaše hiše ali stanovanja. V kolikor pa želite, da pošta prispe neposredno v vaš dom, se lahko odločite tudi za to možnost, za vgraditev poštne lopute v vrata. Poštna loputa je izdelana bodisi iz aluminija, medenine, kroma, lesa itd.

 

© 18. 05. 2024 22:14 - 24ur.org