Akumulatorska kosilnica ima več prednosti kot slabosti
| Članek je bil prebran 432 krat.

Vonj po pokošeni travi je v toplejših mesecih pogosto prisoten v zraku. Gre za obdobje, ko so kosilnice vseh vrst, velikosti in obliko nenehno v pogonu. Trava takrat dobro in hitro raste, zato je košnja pogostejša. V preteklosti so se največ uporabljale bencinske kosilnice, kasneje tudi električne, v zadnjih letih pa je kraljica akumulatorska kosilnica. Pri nakupu kosilnice se uporabniki pogosteje odločijo za akumulatorsko kosilnico, ki ima številne prednosti. Ima pa tudi nekatere slabosti, ki jih razkrivamo v tem članku.

Nakupovanje kosilnice

Nakup akumulatorske kosilnice

Če kupujete akumulatorsko kosilnico in niste prepričani, če bo primerna za vaše travnate površine, je dobro, da se seznanite z njenimi prednostmi in slabostmi. Čeprav ima številne prednosti, zaradi katerih se vse več uporabnikov odloča ravno za ta tip kosilnice, so tudi nekatere slabosti, zaradi katerih bo za vas mogoče bolj primerna električna ali bencinska kosilnica.

Prednosti akumulatorske kosilnice

  1. So brezžične, zato vam ni treba skrbeti za električno vtičnico za priklop kosilnice ali doseg električnega kabla. Izognete pa se lahko tudi neprijetnim nesrečam zaradi zapletanja v električni kabel.
  2. So lahke, saj akumulatorska kosilnica ne potrebuje velikih in težkih motorjev ali do vrha napolnjenega rezervoarja z mešanico goriva. Zaradi tega pri košnji kosec porabi manj napora in energije in je manj izčrpan.
  3. Imajo možnost nastavitve višine košnje, da uporabnik sam določa višino reza glede na tip in gostoto trave.
  4. So cenovno dostopne, in iz tega vidika primerljive z bencinskimi in električnimi kosilnicami.
  5. So ekološke, saj je med uporabo akumulatorska kosilnica prijazna do okolja in v ozračje ne oddaja škodljivih izpuhov. Prav tako ni skrbi glede puščanja goriva ali olja v zemljo.
  6. Lahke za vzdrževanje, brez servisiranja, saj ni treba menjavati zračnih ali oljnih filtrov.
  7. Imajo tiho delovanje, zato so primerne tudi za urbano okolje.

Slabosti akumulatorske kosilnice

  1. Omejeno delovanje, glede na zmogljivost baterije, ki zdrži približno eno uro. Če imate velike travnate površine, boste zagotovo morali vmes baterijo napolniti in nadaljevati s košnjo čez nekaj časa.
  2. Hitra poraba energije na hribovitih predelih, saj akumulatorska kosilnica za košnjo v klančine porabi več energije. Zato bo polnjenje baterije potrebno prej.
  3. Primerna le za določen tip trave, saj pri zelo gosti travi rezultati košnje ne bodo najboljši. Bolj primerna za travnate površine okoli hiše kot zarasle zapuščene travnike.

Končna odločitev

Dobra odločitev za nakup kosilnice je tista, kjer je presek med potrebami pri košnji, udobnostjo med košnjo in enostavnim vzdrževanjem najbolj ugoden.

© 18. 05. 2024 23:47 - 24ur.org