Ali je brezstično plačevanje z bančnimi karticami varno?
| Članek je bil prebran 1.539 krat.

Večina izmed nas se je že srečala z brezstičnim plačevanjem z bančnimi karticami. Tovrstno plačevanje so uvedle tudi največje slovenske banke (npr. Nlb). Sprva so tako npr. pri banki NLB uvedli brezstično plačevanje s plačilnimi karticami (MasterCard), nato pa kmalu tudi z bančnimi karticami Maestro. Nekateri komitenti so nad takšnim načinom plačevanja navdušeni, saj menijo, da je enostavnejši in hitrejši, drugi pa imajo tudi nekaj pomislekov o tem, kako varno je v resnici brezstično plačevanje.

brezstično plačevanjeBrezstično plačevanje pomeni, da v režo POS terminala ni potrebno vstavljati plačilne kartice, prav tako pa pri plačilih zneskov pod 15 eur, kupcu na POS terminal tudi ni več potrebno vtipkati PIN številke svoje kartice. Da bi takšno plačevanje lahko izvajali, moramo imeti brezstično kartico, ki posamezniku torej omogoča hitro in enostavno plačevanje. Pri brezstičnem plačevanju posebna tehnologija poskrbi, da so potrebni podatki za izvedbo plačila preneseni preko majhne antene, ki se nahaja na sami kartici.

Kako izvedemo brezstično plačilo?

Kot že omenjeno, je brezstično plačevanje zelo enostavno. Ko prodajalec v POS terminal vnese znesek nakupa, kupec svojo kartico samo prisloni k terminalu na mesto, ki je označeno, nato pa počaka, da ga zvočni in/ali svetlobni znak opozori, da je bilo plačilo opravljeno. V primeru, da je vrednost nakupa nižja od 15 evrov, kupcu PIN številke ni več potrebno tipkati, pri zneskih nad 15 evrov, pa morajo kupci še vedno vtipkati svoj PIN. Za brezstično plačevanje je poleg brezstične kartice potreben tudi brezstičen terminal. Kjer takšnih terminalov še nimajo, je mogoče brezstično kartico uporabljati tudi tako, da jo, kot včasih, vstavimo v POS terminal.

Pa je brezstično plačevanje varno?

Večino ljudi je seveda takoj zaskrbelo dejstvo, da pri brezstičnem plačevanju zneskov pod 15 evrov ni potrebno vtipkati številke PIN. Mnogi so se tako zbali za varnost svojega denarja, saj bi teoretično našo kartico lahko za zneske pod 15 evrov uporabil tudi nepridiprav. Kljub temu pa podatki kažejo, da je brezstično plačevanje varno. To potrjuje dejstvo, da od svojih začetkov iz leta 2003 pa do danes (v Evropi je tak način plačevanja prisoten že 5 let) v 66 državah, kjer je v uporabi, ni bilo zaznanih zlorab. Mit o brezstičnem plačevanju, ki se pojavlja med ljudmi in pravi, da bodo tatovi lahko sedaj prihranke z bančnih računov pobrali s skeniranjem podatkov, ko se bodo sprehodili mimo vas, je povsem neutemeljen. Takšno nepooblaščeno skeniranje namreč ni mogoče, saj je prenos potrebnih podatkov kodiran z dinamičnimi kriptogrami, kar pomeni, da so ti kriptogrami drugačni in edinstveni za vsako izvedeno transakcijo. Prav tako se je za brezstično plačevanje potrebno POS terminalu približati na manj kakor 2 cm. Da bi preprečili zlorabo uporabe brezstične kartice za plačevanja zneskov pod 15 evrov, so uvedli naslednji ukrep: po več zaporednih brezstičnih transakcijah za zneske pod 15 evrov, bo naslednja taka transakcija zavrnjena in kartico bo potrebno uporabiti na star način – torej z vstavljanjem v POS terminal in s tipkanjem kode PIN. Na splošno torej velja brezstično plačevanje za varno, brezstične kartice pa ne ogrožajo vašega denarja ali bančnega računa. Brezstične kartice bodo sčasoma začeli uporabljati vsi komitenti bank, saj jim bodo banke, ob poteku veljavnosti stare kartice, avtomatsko poslale nove, brezstične.

Preberite si še, kako poteka online tečaj angleščine. Več!

© 18. 05. 2024 23:50 - 24ur.org