Ali pretirano umivanje vpliva na nastanek vnetja nožnice?
| Članek je bil prebran 711 krat.

Na nastanek vnetja nožnice najpogosteje vpliva porušeno ravnovesje. Telo se v normalnem stanju lahko samo brani in skrbi tudi za ravnovesje intimnih predelov. Slabe navade pa lahko povzročijo, da se pojavi vnetje nožnice.

Pretirano umivanje vpliva na vnetje nožnice

Nožnica je občutljiv del telesa z nizkim pH, ki zahteva posebno pozornost tudi pri higieni. Pretirano umivanje povzroča težavo predvsem, če za umivanje intimnih predelov uporabljate enaka mila kot za telo. Ta imajo namreč višji pH in povzročijo porušeno ravnovesje v nožnici, ki vodi do lažjega razmnoževanja glivic. To ne pomeni, da je umivanje odsvetovano, ampak je pomembne le več pozornosti in uporabo za to primernih mil. Naj bodo čim bolj blaga, naravna in neodišavljena.

Vaginalno vnetje se najpogosteje pojavi poleti

Za razmnoževanje glivic je najprimernejše vlažno in toplo okolje. Poleti pogosteje nosimo tesnejša oblačila in se bolj potimo. Težava nastane, če so oblačila sintetična in ne omogočajo zračenja. Takrat se vlaga zadržuje na telesu in ustvarja primerno okolje za razmnoževanje glivic. Najpogostejši razlog poleti pa je tudi obisk morja, jezer ali bazenov in nošenje kopalk. Mokre kopalke so največji razlog, ki ženskam povzroča težave. Da vnetje nožnice ne bo pokvarilo dopusta, ne pozabite na spreoblačenje kopalk, v primeru pojava pa naj hitro učinkovita zdravila za zdravljenje glivičnih okužb pomagajo k hitrejšemu okrevanju.

Bolezenska stanja, ki vplivajo na pogoste ponovitve vaginalnih vnetij

Veliko dejavnikov za vnetje nožnice je mogoče s spremembo življenjskega sloga odpraviti, med katerimi sta tudi higiena in večja pozornost v poletnem času. Vendar pa so nekatera bolezenska stanja, ki pri nekaterih ženskah povzročajo nastanek in tudi pogosto ponavljanje vaginalnih okužb. Te so:

Z zavedanjem, kaj vse povzroča vnetje nožnice, in skrbjo za zdrav življenjski slog, je mogoče bistveno zmanjšati verjetnost za pojav glivične okužbe. Če se vnetje nožnice pojavi, je s kremami ali vaginalnimi kapsulami mogoče zagotoviti hiter učinek na zdravljenje vnetja. Kakršnakoli bolezenska stanja pa pri pojavu zahtevajo obisk zdravnika.

© 21. 05. 2024 01:12 - 24ur.org