Antioksidanti v naši prehrani
| Članek je bil prebran 1.977 krat.

Antioksidanti imajo pomembno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in pri borbi zoper proste radikale, ki povzročajo marsikatere bolezni. Dejansko vsa živila v določeni meri vsebujejo antioksidante, ki so odločilni tudi pri upočasnjevanju procesov staranja in v boju zoper razne infekcije. Obstajata dva različna vira antioksidantov. Prvi vir antioksidantov je naše telo, ki je s pomočjo določenih vitaminov in mineralov, samo sposobno proizvesti antioksidante. Drug vir je zunanji – to je hrana, preko katere v naše telo vnašamo antioksidante. Ključna vloga antioksidantov je kot že omenjeno nevtralizirati proste radikale – škodljive snovi, ki lahko povzročajo mnoge bolezni in nevšečnosti.

paradižnikNajbolj enostaven način za pridobivanje antioksidantov je ta, da z izbiro primerne hrane poskrbimo, da v telo vnesemo zadostno količino potrebnih antioksidantov. Če v vsakodnevno prehrano poskušamo vključiti na primer paradižnik, zeleni čaj, kavo, sadje ali rdeče grozdje, s tem poskrbimo za potrebne količine teh snovi v telesu. Sploh zeleni čaj vsebuje enega izmed najmočnejših antioksidantov, ki pomaga uničevati rakave celice, pospešuje metabolizem in znižuje raven holesterola v krvi. Zaradi vseh pozitivnih lastnosti bi bilo priporočljivo piti sveže pripravljen zeleni čaj večkrat na dan. Tudi paradižnik, predvsem kuhan, vsebuje veliko antioksidantov, ki se uspešno bojujejo zoper raka in regeneracijsko vpliva na telesne celice. Poleg čaja ima tudi kava blagodejne učinke.

V kavi je prisoten močan antioksidant, ki celo presega učinek antioksidantov iz zelenega čaja ali kakava. Pri tem je priporočljivo uporabljati srednje do temno praženo kavo, ki vsebuje največ antioksidantov. Človek naj bi tako spil skodelico ali dve črne kave na dan, vse kar je več, pa lahko na telo deluje celo škodljivo. Pri sadju so z antioksidanti bogate borovnice, robide, jagode in domača jabolka. Predvsem jagodičevje ima veliko kapacitete za nevtralizacijo prostih radikalov.

© 13. 04. 2024 07:12 - 24ur.org