Bodite previdni: Virus Zahodnega Nila sedaj tudi v Sloveniji
| Članek je bil prebran 732 krat.

Nacionalni inštitut za zdravje je pred nekaj tedni tudi uradno potrdil novico, da se je zloglasni virus Zahodnega Nila razširil tudi v Slovenijo. Čeprav ne tako nevaren kot njemu sorodni virus Zika, ki je pred letom dni prestrašil svetovno javnost, pa je vseeno lahko, v svoji najhujši obliki, smrtonosen.

Kako se prenaša in kako prepoznati okužbo?

Gre za virusno okužbo, ki se na človeka prenese s pikom komarja. Verjetno vas zanima, kako sploh prepoznati okužbo? Na NIJZ pravijo, da znaki okužbe niso prav precej drugačni od znakov gripe. Nekatere okužene osebe dobijo vročino, glavobol, bolijo jih mišice in čutijo splošno utrujenost, a ne vse. Večinoma ljudje niti ne zbolijo. Najtežja oblika bolezni pa se razvije pri samo 1 od 150 oseb. Simptomi najtežje oblike bolezni so motnje zavesti, krči, motnje gibanje in nevrološki izpadi.

Pojav bolezni je drugače vezan na sezono (višek sezone je v avgustu in v začetku septembra pravijo na NIJZ), na ptice (ki so rezervoar virusa) in na prisotnost komarjev. Komarji prevzamejo virus med sesanjem krvi okuženih ptic in ga s pikom prenesejo na človeka. Stik s pticami za človeka ni nevaren. Se pa včasih lahko virus prenese tudi preko transfuzije krvi in pri operacijah z darovanimi organi, čeprav zelo redko. Dodatno se lahko prenese na nerojenega otroka preko matere in na dojenčka preko maminega mleka.

Kaj sploh je virus Zahodnega Nila oz. WNV?

Virus so odkrili pred več kot osemdesetimi leti  na severozahodu Ugande v provinci, imenovani Zahodni Nil.

Kaj narediti, če sumite na okužbo?

Virus vztraja v krvi tudi do enajst dni. Kot rečeno, ga večina ljudi (80 %) niti ne zazna in ne potrebuje zdravnikove pomoči. Je pa potrebno pomoč v bolnišnici poiskati pri hudih oblikah bolezni.  Tako so v ljubljanski bolnišnici pred kratkim sprejeli bolnika, ki je menil, da je dobil meningitis, a so nato zdravniki potrdili, da gre za virus Zahodnega Nila. Pred njim so virus potrdili še na enem bolniku leta 2017 in pri enem leta 2013.

Kaj lahko storite, da do okužbe sploh ne bo prišlo?

Najbolje je v osnovi preprečiti, da vas komar sploh piči. A vsi vemo kako težko je to, še posebej, ob poletnih večerih. Strokovnjaki svetujejo naslednje ukrepe:

© 18. 05. 2024 22:59 - 24ur.org