Bolečine v trebuhu med nosečnostjo
| Članek je bil prebran 5.359 krat.

Bolečine v predelu maternice spremljajo skoraj vsako nosečnico. Lahko se pojavljajo na eni ali kar na obe straneh maternice. Poleg teh bolečin pa nekatere nosečnice med nosečnostjo občutijo tudi bolečine oziroma tiščanje v predelu trebuha. Pri tem so nekatere bolečine v trebuhu povsem nenevarne, spet druge zahtevajo več pozornosti ali celo zdravniško pomoč. Najboljši nasvet, ki se ga lahko poslužujejo nosečnice je, da v primeru dvomov o tem, ali je z otrokom in njo samo vse ok, obiščejo svojega zdravnika oziroma ginekologa, ki lahko opravi pregled in natančno ugotovi, ali je vse v redu. Najpogosteje je vzrok za bolečine med nosečnostjo raztezanje materničnih vezi. Nekatere bolečine v trebuhu občutijo tudi kot otrdelost v tem delu telesa. V tem primeri ginekolog nosečnici običajno predpiše uživanje magnezija v obliki šumečih tablet.

bolečine v trebuhuKdaj so bolečine v trebuhu nevarne?

Kot že rečeno vsaka bolečina v trebuhu med nosečnostjo ni nevarna, nekatere pa so vendarle lahko znak resnega zdravstvenega tveganja. Bolečine v trebuhu lahko tako v najslabšem primeru pomenijo:

Da bi se takšnim bolečinam izognile, morajo nosečnice v času nosečnosti čim več časa nameniti počivanju in skrbi zase. Še posebej pozorne morajo biti tiste nosečnice, ki imajo zahtevno delo (npr. so veliko na nogah, morajo prenašati nekoliko težje predmete, ipd.). Pri tem morajo poslušati svoje telo in se izogibati naporom ali težkim opravilom. Če se kljub temu pojavljajo bolečine v trebuhu, ki niso običajne, močno bolijo ali bolijo na nenavaden način, po drugi strani pa niso prehodne, temveč trajajo, potem je obisk pri zdravniku vsekakor priporočljiv. Če so take bolečine zelo intenzivne in trajajo dolgo časa, potem je nemudoma potrebno obiskati ginekologa. Ginekolog nato na pregledu lahko natančno ugotovi, kaj točno bi lahko povzročalo takšne bolečine.

Pri tem je potrebno še enkrat poudariti, da so bolečine v trebuhu v času nosečnosti lahko povsem nenevarne in so zgolj znak, da se telo nosečnice spreminja ter pripravlja na porod. Vseeno je potrebno takšne bolečine natančno spremljati in se v primerih, kot so opisani zgoraj, vendarle odločiti za pregled, da s tem pravočasno poskrbimo za zdravje otroka in matere. Če so bolečina znak za zdravstvene težave ali zaplete, potem ginekolog določi, kakšni so nadaljnji koraki za reševanje te situacije.

Katere bolečine v trebuhu niso nevarne?

Katere bolečine v trebuhu so nevarne?

Vse naštete bolečine so gotovo razlog za obisk zdravnika. Takšne bolečine nosečnica običajno hitro in brez težav prepozna kot zaskrbljujoče, saj se pojavijo nenadno in jih je mogoče ločiti od običajnih bolečin, ki so posledica raztezanja maternice in katere so sicer pri večini nosečnic prisotne večji del nosečnosti. Več informacij o bolečinah v trebuhu v času nosečnosti!

© 22. 07. 2024 17:09 - 24ur.org