Citroën Jumper ponuja še več tehnologije in boljšo povezanost na poti
| Članek je bil prebran 1.602 krat.

Citroën Jumper je Citroënovo gospodarsko vozilo, ki ga mnogi uporabljajo kot dostavnik, precej priljubljen pa je tudi za prevoz potnikov. Gre za zgledno udobno in estetsko dovršeno vozilo, ki ne prepriča samo z zmogljivostjo, ampak tudi s svojimi lepo oblikovanimi linijami. Ne na znotraj ne na zunaj namreč ni videti, da gre za vozilo, ki je primarno namenjeno opravljanju delovnih nalog. Poleg tega pa Jumperju nihče ne bi mogle očitati, da ni varen in zanesljiv na cesti. Gre namreč za gospodarsko vozilo, ki je opremljeno s številnimi tehnološkimi izboljšavami, katerih namen je ravno doseganje optimalne varnosti na cesti. Pa si poglejmo, s katerimi tehnologijami za več varnosti je opremljen novi Jumper.

navigacijaTehnologije za več varnosti in več povezanosti

V novi Jumper so pri Citroënu vgradili več opreme, katere doslej nismo bili vajeni v tej kategoriji oziroma v tem razredu vozil. S tem so bistveno izboljšali varnost na cesti. Pa si poglejmo te tehnologije:

Gre za sistem, ki so ga v vozilo vgradili zato, ker izboljša vlečno moč, ko je vozilo na podlagi, kjer ima slabši oprijem (npr. na snegu ali v blatu). Gre za sistem, ki zazna, ko ima vozilo slab oprijem, zaradi katerega bi bilo oteženo speljevanje ali nadaljnje premikanje vozila. Sistem CTI tako poskrbi, da se pogonska sila prenese na kolo, ki ima najboljši oprijem s podlago, to pa izboljša vlečno moč vozila, prav tako pa vozilo s tem ohrani smer. Funkcijo CTI je mogoče enostavno vklopiti na armaturni plošči, izklopi pa se sama, ko vozilo preseže hitrost 30 km/h. V kolikor hitrost pade pod to mejo, se ponovno samodejno aktivira.

Gre za programsko nastavljiv omejevalnik, ki skrbi za ohranjanje ali omejevanje hitrosti vozila. Če voznik pritisne na pedal za plin, se hitrost spremeni.

Gre za nadzor hitrosti pri spustu vozila po klancu navzdol. Funkcija je dejansko del sistema CTI, o katerem smo pisali zgoraj. Namenjena je olajšanju vožnje po klancih navzdol, zlasti ko imamo opravka z blatno ali peščeno podlago. S tem se zmanjša nevarnost, da bi vozilo zdrsnilo ali imelo previsoke vrtljaje motorja pri dostopanju na gradbišče. Sistem šoferju zagotovi popoln nadzor nad vožnjo in vozilom. Da sistem deluje, mora biti naklon klanca vsaj 8 %.

Opozorilnik voznika opozori, če prevozi prekinjeno ali neprekinjeno črto in pri tem ne prižge smernega kazalca. Na armaturi se v takem primeru vklopi opozorilna lučka in zvočni signal.

Gre za pomoč pri parkiranju s kamero za vzvratno vožnjo. Sistem se samodejno vklopi, ko voznik preklopi v vzvratno prestavo. Kamera za vzvratno vožnjo je vgrajena v predel tretje zavorne luči, na 5” zaslonu pa se prikazuje slika, ki jo kamera zajema. Funkcija »overlays« pri vožnji vzvratno izrisuje črte, ki so različnih barv glede na razdaljo, ki odbijač loči od ovire. Tako je parkiranje poenostavljeno in lažje.

Gre za aparat, ki skrbi za to, da smo tudi na poti vse bolj povezani. Ta sistem sestavlja vhod USB in naprava Bluetooth za prostoročno telefonijo. Sistem omogoča tudi prenos avdio vsebin (audio streaming), torej da poslušamo glasbo z mobitela.

Uporaben pri navigaciji in kameri za vzvratno vožnjo. Prek njega je mogoče upravljati tudi vse ostale medijske funkcije.

© 22. 07. 2024 18:21 - 24ur.org