Dieta za hujšanje ne sme biti preveč omejevalna
| Članek je bil prebran 2.138 krat.

Med najpogostejše zmotne pristope, ki jih ljudje uvajajo v svoje življenje, je dieta oz. hujšanje, ki je naravnana izključno glede na želeno izgubo maščobe in popolnoma zanemarja vidik zdravja. Ljudje imamo le eno življenje, ki ga lahko živimo na različne načine in vsak izmed teh načinov ima vpliv na naše dolgoročno zdravstveno počutje.

Dieta hujšanje krožnikNeprimerna dieta, še posebej, če na njej vztrajamo zelo dolgo časa, ima lahko izjemno slabe vplive na naše zdravje. Simptomi, ki jih ustvarja preveč omejevalna dieta za hujšanje, se pričnejo kazati že zelo zgodaj. Najprej se pojavi splošna utrujenost. Čeprav je posameznik spal osem ali več ur, ko se zbudi, ima občutek, kot da se ni naspal. Ker je njegova ali njena dieta takšna, da ne priskrbi dovolj vitaminov in mineralov, se lahko oslabi tudi imunski sistem. Zelo nizek nivo kalorij pa lahko na dolgi rok celo uniči hormonsko ravnovesje v telesu. To se lahko kaže pri upadu libida, pri ženskah pa tudi v motnjah menstrualnega cikla.

Zato naj bo dieta, vedno zastavljena tako, da lahko z njo dolgoročno živimo na kakovostnem nivoju. Noben shujševalni pristop, ki nas frustrira, uničuje zdravje, spravlja ob živce in pod stres, ni dolgoročno vzdržen in lahko vodi v to, da ko popustimo, se pričnemo še bolj prenajedati. Slabo zastavljena dieta najpogosteje daje a koncu slabši rezultat, kot je bil pred njo, ker človeka psihično sesuje. Nobena redkost ni, da se ljudem pod stresom izjemno poslabša samopodoba, zato tako omejevalna dieta, lahko še dodatno poveča samokritičnost in nezadovoljstvo v življenju.

 

© 18. 05. 2024 22:16 - 24ur.org