Driska
| Članek je bil prebran 1.523 krat.

Samo po sebi niti zaprtje nisti driska nista bolezni, sta le bolezenska znaka. Nekateri ljudje so zaprti predvsem zato, ker so postali odvisni od jemanja odvajal, katerih čezmerna uporaba vodi k lenobnosti črevesja. Spet drugi izgubijo normalne reflekse iztrebljanja, ker so preveč zaposleni, da bi si redno vzeli nekaj minut časa za stranišče. Ostali verjetni vzroki vključujejo še prehrano, uporabo nekaterih zdravil, hemoroide ali analne fisure (ki zbujajo strah pred bolečino in s tem zavirajo iztrebljanje) ali celo psihološke motnje kot je npr. Huda depresija. Če zaprtje traja več kot 2 tedna in driska več kot 48 ur ali pa če so opazne katerekoli druge spremembe v iztrebljanju se morate posvetovati z zdravnikom

DriskaKot že omenjeno je za pojav driske je veliko možnih vzrokov. Po eni strani ta simptom pogosto nastopi kot posledica črevesne okužbe z virusi ali bakterijami. Toda tudi alergijske reakcije na določena živila, zastrupitve po zaužitju pokvarjene hrane ter čezmerno uživanje alkohola ali nikiotina lahko povzročijo drisko. Nenazadnje je ta črevesna motnja lahko tudi izraz psihičnih problemov, kot so stres, predizpitni strah, trema, skrbi. Črevo namreč zelo občutljivo reagira na čustvene dražljaje, ker je preko vegaetativnega živčnega sistema tesno povezan z možgani. V psihično obremenjujočih situacijah lahko zaradi tega uravnavanje črevesne funkcije iztiri.

Raztopine z glukozo in elektroliti uravnavajo izgubljeno tekočino in mineralne snovi. Medicinsko oglje in preparati s taninovim albuminatom vežejo tekočino in ustavijo drisko. Lekarna E-apoteka.si ima na voljo tovrstne izdelke. Pri dolgotrajni driski obstaja nevarnost zvečane izgube tekočine in elektrolitskih motenj. V primeru primesi sluzi ali krvi v blatuin zelo tekočih drisk je nujno potreben zdravniški pregled. Zdravnik mora tudi preveriti, ali gre morebiti za črevesno kužbo, kot je salmonela, griža, kolera ali tifus. Posebna previdnost je potrebna pri otrocih, saj je pri njih dolgotrajna driska z izgubo mineralov in tekočine pogosto zelo nevarna. Otroci lahko dehidrirajo, to pomeni da se notranje izsušijo in dobijo hude motnje krvnega obtoka, včasih je potreben sprejem v bolnišnico.

© 18. 05. 2024 22:49 - 24ur.org