Hidravlični cilinder, “mišica” hidravličnega sistema
| Članek je bil prebran 411 krat.

Nemalokrat gledamo na hidravliko kot na tehnični čudež. Kako lahko delovni stroj na hidravlični pogon tako enostavno dvigne tone betona? Pravzaprav za tem obstajajo zelo resnični razlogi, zakaj lahko doseže “nemogoče”. V tehničnih vedah pojem hidravlika zajema mehanske lastnosti tekočin. Hidravlični cilinder, ki ga z drugo besedo imenujemo tudi hidravlični valj, predstavlja enega glavnih elementov hidravlike in se uporablja za nadzor in prenos moči v tekočini.

Bager

Hidravlični cilinder pretvarja s hidravlično črpalko ustvarjeno hidravlično energijo delovne tekočine v mehansko delo z enim od načinov gibanja. To je lahko krožno ali premočrtno oziroma linearno. Hidravlični cilinder tako tvori motorni del sistema (včasih poimenovan kot “mišice” sistema), medtem ko hidravlična črpalka deluje kot njegov generator. S tem predstavlja izvršilno sestavino v hidravliki ter hidravličnega potrošnika, ki energijo hidravlične tekočine pretvarja v koristno delo, kar se kaže na mnogih področjih uporabe.

Moč hidravličnega cilindra in njegova uporabnost v industriji

Hidravlični cilindri so še posebej znani po svoji sposobnosti izvajanja velike sile. Moč pridobivajo z uporabo hidravlične tekočine pod tlakom ter tako proizvajajo linearno gibanje in silo. Na ta način lahko strojem zagotovijo izjemno moč, tehnologija pa omogoča, da stroji z lahkoto opravljajo velika opravila. Težko vozilo, kot je npr. bager, se zanaša na moč hidravlične tekočine. En težek gradbeni stroj na primer uporablja do osem hidravličnih cilindrov, ki morda potrebujejo kar 100 litrov olja. Industrijski stroji, ki jih poganjajo ti cilindri, lahko recimo z zelo veliko silo oblikujejo kovine ali druge materiale.

Ker se s tekočino lahko dosega veliko moč, se hidravlični cilindri uporabljajo v številnih vejah industrije, kot so gradbeništvo in gradbena oprema, arhitektura, strojegradnja, ladjedelništvo, avtomobilska industrija, letalska industrija, energetika, prehrambena industrija, kmetijstvo, farmacevtska industrija, robotika itd.

Prisotnost hidravličnih cilindrov v vsakdanjem življenju

Pravzaprav se v vsakdanjem življenju pogosto srečujemo s hidravliko, saj jo pri svojem delu uporablja večina strojev. Hidravlični cilindri so prisotni povsod okoli nas, ne da bi se tega sploh zavedali: v bagrih, tovornjakih, traktorjih, viličarjih, pri dvižnih ploščadih ipd. Tovornjak, ki zbira smeti, ima na primer hidravlično tehnologijo, ki lahko stisne smeti na zadnji strani vozila. Obrati za recikliranje ravno tako uporabljajo hidravlične cilindre za stiskanje razdrobljene kovine in drugih snovi. Hidravlična tehnologija se uporablja tudi pri letalstvu za regulacijo mehanizmov, povezanih z loputami in podvozjem. Poleg tega se hidravlični sistemi pogosto uporabljajo v drugih panogah, kot so rudarstvo, nafta in plin, vzdrževanje in popravila cest, ravnanje z materialom, gozdarstvo itd.

Kaj odraža kakovost hidravličnih cilindrov?

Hidravlični cilinder na splošno odlikuje gospodarnost, zmogljivost in zanesljivost. Da bi z uporabo hidravličnih cilindrov dosegli optimalne rezultate dela, so pri izbiri ključnega pomena kvaliteta, trpežnost in zanesljivost le-teh. Pozorni moramo biti tako na njihovo izvedbo kot tudi na sam dizajn, varnost uporabe (izrabljena hidravlična tesnila namreč velikokrat predstavljajo varnostne pomisleke), zanesljivo gibanje ter nenazadnje ceno.

Tesnilni in vodilni elementi morajo skrbno prilagojeni ustrezni uporabi. Poleg kakovosti površine je za pravilno in trajno delovanje hidravličnih cilindrov odločilna tudi visoka natančnost izdelave komponent. Optimalno združevanje obojega zagotavlja visoko razpoložljivost in dolgo življenjsko dobo izdelkov.

© 21. 05. 2024 00:01 - 24ur.org