Je električni avto prihodnost?
| Članek je bil prebran 714 krat.

Električna vozila so še vedno manj zastopana na cestah, vendar se njihovo število stalno povečuje. Glavni razlog je predvsem višja cena, ampak avtomobili na električni pogon nudijo druge prednosti, ki kupce avtomobilov prepričajo, da se odločijo zanje.

Prednosti električnih vozil

Brez avtomobila si danes ne predstavljamo življenja. Prav zato se ves čas pojavljajo alternative, na kak način bomo vozili avto. Električni avtomobili nudijo, kar nekaj prednosti, zato so vse bolj priljubljena med vozniki.

Odlična izbira za mestno vožnjo

Električna vozila porabijo bistveno manj goriva, zato se višja začetna cena vozila kmalu povrne. Na 100 km vožnje taka vozila potrošijo približno 1,5 evra. Priporočljiva so predvsem za mestno vožnjo, kjer zaviranje ne vpliva na dodatno porabo energije. Električna vozila ne porabijo skoraj nič energije v mirovanju pred semaforjem. Vendar pa se poraba povečuje s hitrostjo. Vožnja po avtocesti z višjo hitrostjo poveča porabo in posledično zmanjša doseg baterije.

Kakšno vozilo izbrati?

Pred nakupom električnega vozila je potrebno premisliti, kje se boste vozili. To je pomembno, saj je potrebno izbrati avtomobil z ustrezno baterijo, katere domet bo zdržal na predvidenih razdaljah, in želeno dosegljivo hitrost. Mestne vožnje na krajših razdaljah bodo povsem zadostovale za večino tipov električnih vozil. Če z njim nameravati opravljati daljše razdalje pa izberite takšnega z bolj vzdržljivo baterijo, da se izognete težavam z iskanjem polnilnih postaj in časom polnjenja električnega vozila.

Električna vozila ponujajo ogromno prednosti in se izkažejo za izjemno uporabna v mestni vožnji. Za daljše razdalje je potrebnega več premisleka in posvet s prodajalci. Ne ustrašite se cene in se pred nakupom pozanimajte tudi o subvenciji, ki lahko olajša odločitev.

© 21. 05. 2024 01:24 - 24ur.org