Je ssl zaščita nujna?
| Članek je bil prebran 1.010 krat.

Ssl certifikati zaščitijo prenos osebnih podatkov. Že takoj na začetku naj povemo, da ni nujna. Je pa priporočljiva, saj omogoča varno komunikacijo pri brskanju na spletu ali komuniciranju prek elektronske pošte. V enih primerih bolj, v drugih manj. Preberite, kdaj se je priporočljivo zanjo odločiti.

Kdaj je ssl zaščita priporočljiva?

Ssl zaščita se najpogosteje uporablja pri spletnih trgovinah, saj se takrat prenaša največ zaupnih podatkov o osebnih podatkih in podatkih kreditnih kartic. Priporočljiva je pri prenosu občutljivih podatkov, kot so:

Na voljo so različni certifikati. Med seboj se razlikujejo glede na stopnjo zaščite in so zato na voljo za različne velikosti podjetij. Razlikujejo se tudi glede na to, ali se uporabljajo na običajni spletni strani ali pa boste z njim zaščitili spletno stran, ki potrebuje višjo zaščito. Kateri so na voljo in v katerih primerih se priporočajo?

Kateri ssl certifikat izbrati?

Vsi SSL certifikati skrbijo za varnost (šifriranost) povezave, razlika je le v tem, kako uporabnik vidi prikaz spletne strani. Nakateri so brezplačni, drugi pa plačljivi s preverjanjem domene. Iz vidika uporabnika so enaki, zato je nesmiselno dodatno plačevanje, če ponudnik omogoča brezplačen ssl certifikat. Za običajne spletne strani bo običajen brezplačni certifikat povsem zadoščal.

Za spletno trgovino pa so primernejši ssl certifikati z dodatnim preverjanjem domene. Taki certifikati obiskovalcu v brskalniku razkrijejo tudi naziv lastnika spletne strani, kar poveča zaupanje v spletno stran oziroma spletno trgovino.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.