Kaj morate vedeti o nakupu domene
| Članek je bil prebran 941 krat.

Nakup domene se nanaša na registracijo spletne strani pri ponudniku registracije domen. Kupite lahko že registrirano domeno, ki jo je ustvaril nekdo drug, a najbolje je kupiti povsem novo, še prosto domeno. Najpomembnejši izbiri pred nakupom oziroma registracijo domene sta izbira primernega imena in izbira končnice domene. Dobro ime domene je tako, ki se vtisne v spomin. Pri odločanju o imenu si lahko pomagate z analizo ključnih besed, ki jih na vašem področju delovanja obiskovalci najpogosteje vpisujejo v iskalnike. Ime naj ne bo dolgo, saj se dolga imena težko vtisnejo v spomin, ob tem pa lahko vzbujajo tudi nezaupanje pri uporabnikih. Dodatno je pri izbiri imena potrebno upoštevati tudi trg na katerem vaše podjetje deluje ali na katerega bi želelo prodreti.

Domene

Če ciljate na mednarodni trg naj ime sestoji iz besede v tujem jeziku ali pa naj gre za besedo katere zapis je enak izgovoru v več jezikih. Izbira končnice domene je druga najpomembnejša odločitev, ki jo boste sprejeli pred samo registracijo. Pri izbiri končnice je ključno upoštevati vaš trg. V kolikor se orientirate le na domači trg registrirajte domeno pri slovenskem ponudniku s končnicami .si ali .net ali .org. Če boste ob tem delovali tudi na mednarodnem trgu pa se svetuje registracija domen pri enem od tujih ponudnikov za registracijo domen, saj bo postopek enostavnejši in cenejši. V tem primeru registrirajte domeno s končnicami .com, .net. , .org.

Če ciljate samo na en tuj trg je možen nakup državne domene (.at, .it., .hr), edina omejitev pri tem je, da jih velikokrat lahko registrirajo samo državljani omenjenih držav. Preden dokončno registrirate domeno se je potrebno odločiti tudi, kdo v podjetju, društvu oziroma organizaciji bo domeno kupil. Ker domena postane last kupca, se svetuje, da domeno kupi lastnik podjetja in da domena postane last podjetja. Kasnejše spreminjanje lastništva domene je lahko dolgotrajen in drag postopek.

© 21. 05. 2024 01:15 - 24ur.org