Kaj pomeni SEO in kaj SEM?
| Članek je bil prebran 1.941 krat.

Na področju spletnih strani se slej ko prej srečamo tudi z dvema kraticama – SEO in SEM. Preberite si, kaj pomenita in ali zanju potrebujem zunanje strokovnjake!

SEO – optimizacija spletnih strani

TipkovnicaSEO je okrajšava za »search engine optimization« in po naše pomeni optimizacijo spletne strani za iskalnike. S SEO skušamo spletno stran narediti kar se da iskalnikom prijazno, da bi jo tako prikazovali čim više med prikazanimi zadetki. Optimizacija tako stoji za samim načinom izdelave spletne strani. S temi postopki spletna stran postane iskalnikom oziroma »pajkom« bolj všečna. SEO tako na kratko pomeni optimizacijo za iskalnike, cilj le te pa je dosegati čim višjo pozicijo med prikazanimi rezultati. Optimizacije se je smiselno lotiti, če želite povečati promet na spletni strani. Če vaše spletne strani ni na prvi strani med prikazanimi zadetki, se verjetnost klikov nanjo zmanjša iz 80% na 20%. Največji učinek na sam SEO imajo naslovi, podnaslovi, slike z opisi, okrepljeno besedilo, opisovalne povezave, META oznake in zunanje povezave. SEO je relativno poceni način, da povečate obisk na spletni strani, sploh če to metodo primerjamo s spletnim oglaševanje. Prav tako je dobra plat optimizacije to, da lahko z njo ciljamo na širok nabor ključnih besed.

SEM – ciljano tekstualno oglaševanje

SEM je okrajšava za »search engine marketing« in stoji za tekstualnimi oglasi. Ti se ciljano prikazujejo uporabnikom spleta glede na njihove vpisane iskalne nize. SEM je pomembno orodje za oglaševanje izdelkov, saj z njim lovimo uporabnike spleta, ki so s svojimi poizvedbami že nakazali, da jih naše področje zanima. Uporabnika lahko s tem orodjem pripeljemo na točno določeno stran.

Tako SEO kot SEM se lahko lotimo na lastno pest, a to terja od nas veliko učenja, časa in potrpljenja. Rezultatov v tem primeru ne gre pričakovati čez noč.

Preden pa lahko začnemo s SEO in SEM je potrebna še registracija domen.

© 18. 05. 2024 23:09 - 24ur.org