Kako izbrati prava okna?
| Članek je bil prebran 2.640 krat.

Okna so eden izmed najpomembnejših elementov vašega doma oziroma stanovanja. Pri izbiri novih oken se je najprej potrebno temeljito pozanimati, saj so okna investicija za naslednjih 10 do 30 let. Gre torej za dolgotrajen nakup, zato je pred samo odločitvijo nujno, da se dobro pozanimamo, kakšna okna je najbolje izbrati.

Okna so naš neposredni stik z zunanjim okoljem, v katerega je umeščen naš dom, so pravzaprav »pljuča« našega doma in pomenijo tudi vizualno pomemben element same zunanje podobe stavbe. Pri oknih seveda navadni laik ne more v hipu vedeti, kateri so tisti elementi, na katere mora še posebej paziti. Okna so namreč sestavljena iz številnih materialov, ki so med seboj smiselno kombinirani. Na trgu je tako danes mogoče izbirati med veliko množico najrazličnejših oken, ki so seveda sestavljena iz različnih materialov in imajo zaradi tega specifične lastnosti in prednosti. Ko se torej odločamo za nakup novih oken, se je najprej dobro pozanimati o samih materialih, iz katerih so okna sestavljena in nadalje ugotoviti, kakšne so tiste lastnosti, ki jih kot vsakodnevni uporabniki pričakujemo od svojih oken. Če so to zračnost, visoka stopnja odpornosti ali katera druga pomembna lastnost nekaj, kaj si želimo od svojih bodočih oken, potem so to smernice, ki naj usmerjajo naš nakup. Posebej odločilno pri odločitvi za nakup določenega okna so kakovost in karakteristike ključnih elementov okna. Med tovrstne okenske elemente sodijo okvirji (oziroma ogrodje okna), stekla, okovje in tesnilo (gre za stičišče okvirjev z zidom).

Vsi tej elementi ključno vplivajo na izgubo toplote v vašem domu, oziroma prehajanje zraka iz notranjosti v zunanje okolje in obratno. Zaradi vsega tega nakupa novih oken ne jemljite prelahko in se pred dokončno odločitvijo dobro pozanimajte, kaj kupiti.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.