Kako varno vozite?
| Članek je bil prebran 867 krat.

Se tudi vi pri poslušanju poročil o novih nesrečah na slovenskih cestah vprašate kako varno pravzaprav sami vozite? Slovenski vozniki v splošnem sploh ne poznajo in ne upoštevajo varnostne razdalje, med vožnjo pa telefonirajo. V nadaljevanju predstavljamo tri elemente, ki bodo, če jih boste upoštevali, naredili vašo vožnjo veliko varnejšo. Preverite kateri so.

Varnostna razdalja

Varnostna razdalja je eden od glavnih vzrokov nesreč na slovenskih cestah.  Govorimo torej o prekratki varnostni razdalji, ki je posledica neprilagojene in prevelike hitrosti. Po mnenju in opažanjih Darsa gre to dvoje z roko v roki. Večinoma ravnot isti vozniki, ki vozijo prehitro ne pazijo na razdaljo in vozijo preblizu drugim avtom.  V splošnem velja, da slovenski vozniki ne poznajo ali slabo poznajo dolžino zavorne poti.

Varnostna razdalja med dvema voziloma na cestišču bi morala v običjanih vremenskih okoliščinah na normalni cesti znašati 28m. Pri večjih hitrostih kot na primer pri vožnji po mestni obvoznici (90km/h) bi razdalja morala znašati 50m. In pri vožnji po avtocesti bi morala razdalja znašati kar 72m.

Slednje je razdalja, ki jo prevozite v dveh sekundah. Ali vzdržujete pravo varnostno razdaljo lahko preverite tudi tako, da med vožnjo pogledate v cestno luč ali znak oz. v nekaj nepremičnega in štejete sekunde potrebno za to, da zapeljete mimo. Štejemo tako, da izgovorimo: Enaindvajset, dvaindvajset…Če prevozite mimo točke preden izgovorite obe besedi, pomeni, da je varnostna razdalja prekratka in da jo morate podaljšati.

Iščete novo vozilo? Na povezavi preverite ponudbo vozil za najrazličnejše potrebe.

Uporaba varnostnega pasu

Uporaba varnostnega pasu na prednjih sedežih (voznik, sovoznik) je obvezna, priporočljivo pa je tudi, da so sopotniki na zadnjih sedežih pravilno prepasani. Dokazano je, da uporaba varnostnega pasu rešuje življenja pri trku in v prometnih nesrečah.

Neuporaba telefonov med vožnjo

Med vožnjo izredno veliko število slovenskih voznikov uporablja telefone, kljub temu, da je to prepovedano in lahko voznik za tako početje dobi globo. V Sloveniji je ta globa 120e, v sosednji Italiji je do 641e, v Veliki Britaniji pa do 1.100e. AMZS je v leta 2012 izvedeni raziskavi potrdil, da se reakcijski čas pri klicu približno dvakrat daljši kot pri vožnji brez uporabe telefona.

 

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.