Kako varnost in zaščita uporabnika vpliva na SEO?

SEO optimizacija oziroma optimizacija spletnih strani so aktivnosti, katerih glavni cilj je, da bi se neka spletna stran uvrstila čim višje v spletnem iskalniku, npr. v Googlu. Spletne strani se namreč ob različni poizvedbi različno razvrstijo in glede na ta vrstni red je odvisno, koliko uporabnikov bo obiskalo neko spletno stran in koliko od teh obiskovalcev se bo spremenilo v stranke oziroma kupce. Pri tem za razvrščanje spletnih strani skrbijo napredni algoritmi. Tako npr. Google s svojim algoritmom želi med najvišje prikazanimi zadetki uporabnikom ponuditi najbolj relevantne rezultate. To je razlog, da se Google z različnimi signali bori proti raznim zlorabam algoritma. Nekateri strokovnjaki celo trdijo, da je takšnih seznamov preko 200, drugi, da jih je celo preko 300. V vsakem primeru je bistvo algoritma v tem, da bi se med najvišjimi rezultati pokazale tiste spletne strani, ki imajo za uporabnika najbolj relevantne, kakovostne in točne informacije. Google in drugi iskalniki želijo z uporabo algoritmov tako poskrbeti, da bodo uporabniki zadovoljni s tem, kar najdejo, ko uporabljajo posamezen iskalnik. V tem smislu je prvi in najpomembnejši SEO signal gotovo relevantnost (vsebinska) med iskalno poizvedbo in pristajalno spletno stranjo. Seveda pa samo to ni dovolj za to, da bi se neka spletna stran uvrstila visoko. To namreč upoštevajo praktično vsake resne spletne strani, tako da je konkurenca za najvišje pozicije še vedno zelo velika. Ker je seo signalov tako veliko, je optimizacija izjemno kompleksen in nikoli dokončan proces. Tudi, če se stran enkrat zavihti med najvišje pozicije, ji to na dolgi rok ne zagotavlja te iste pozicije, ampak se je treba za to, da bi ostal na dobri poziciji močno potruditi.

SEO optimizacijaSEO signal SSL

Med pomembnimi SEO signali je gotovo tudi varnost – varnost osebnih podatkov, varnost občutljivih informacij, varnost uporabnika. Obiskovalec neke spletne strani si namreč želi varnosti, še posebej, če je strani zaupal kakšne podatke, ki so sicer zaupne narave (npr. podatke o svoji kreditni ali bančni kartici). V tem primeru je še kako pomembna varnost. Za zaščito takšnih podatkov spletne strani uporabljajo tehnologijo, ki se imenuje SSL in je kratica za Secure Sockets Layer. Ne glede na to, za kakšno spletno stran gre, slej ko prej se zgodi, da uporabnika povprašamo po kakšnem izmed njegovih podatkov – npr. za njihov email naslov, na katerega mu boste poslali kodo s popustom ali svoj tedenski mailing. Tehnologija SSL je lahko tako za lastnika spletne strani kakor za uporabnika odlično zagotovilo za varnost, saj omogoča šifriranje podatkov, ki se izmenjujejo med spletnim strežnikom in brskalnikom. Da je neka spletna stran tudi zaščitena s takšno tehnologijo, lahko laiki prepoznamo tako, da se stran začne z https: ( in ne samo s http: ). Tehnologija SSL se zato lahko imenuje tudi HTTPS.

Zakaj je varnost tako pomembna?

Na to je še najlažje odgovoriti iz vidika običajnega uporabnika. Če uporabnik ve, da spletno mesto šifrira podatke, potem strani bolj zaupa, kar pomeni boljšo uporabniško izkušnjo in spletno stran, ki je do uporabnika prijazna. Za povrh vsega pa SSL za uporabnika pomeni tudi bolj varno uporabniško izkušnjo, kot pri uporabi spletne strani, ki tovrstne tehnologije ne uporablja.

Preberite si tudi prispevek o tem, kako na optimizacijo vplivajo zunanje povezave – več!

© 18. 05. 2024 22:52 - 24ur.org