Kako zmanjšati stroške ogrevanja?
| Članek je bil prebran 1.548 krat.

Predvsem v zimskem času se stroški povprečnega slovenskega gospodinjstva močno povečajo. Ogrevanje pri tem predstavlja levji delež. Vendarle pa obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko zneske na položnicah tudi prepolovimo. Poglejmo si, kateri ukrepi so to!

Na radiatorje namestite regulatorje

Na tak način, boste lahko nadzorovali jakost ogrevanja za posamezni radiator. Brez regulatorjev namreč težko nadzorujemo temperaturo v samem prostoru. Takšen poseg vas bo stal okoli 50-70 evrov na posamezen radiator, toda naložba se vam bo že za časa ene zime gotovo povrnila.

Bel radiatorZa radiatorje namestite posebno odbojno folijo

Z odbojno folijo, ki se jo namesti med radiatorjem in steno, lahko privarčujete kar nekaj energije. S folijo namreč preprečite toplotne izgube, ki jih sicer povzroči izhajanje toplote skozi zidove. Odbojne folije so izjemno poceni, zato je to gotovo najcenejši ukrep za manjšanje stroškov ogrevanja.

Temperatura v stanovanju naj ne bo previsoka

Mnogi v času zime z ogrevanjem pretiravajo. Prostorov tako ni potrebno ogrevati tako močno, da smo v njih lahko oblečeni zgolj v kratkih rokavih. Temperatura bivalnih prostorov naj bi se gibala okoli 21, 22 stopinj, medtem ko je primerna temperatura spalnih prostorov med 18 in 21 stopinj. Če temperaturo v prostorih svojega doma zmanjšate samo za pol stopinje ali za eno stopinjo Celzija, so prihranki pri ogrevanju mesečno lahko precej veliki.

Zračite, a ne pretiravajte

Seveda je treba prostore tudi v hladnih mesecih zračiti, toda pri tem ne gre pretiravati. Prostore prezračite dva do trikrat dnevno, po nekaj minut. Tako bo zrak svež, vi pa ne boste izgubljali preveč toplote.

© 18. 05. 2024 23:26 - 24ur.org