Kakšne barve je vaše vozilo?
| Članek je bil prebran 1.440 krat.

Obsežne raziskave glede navad in okusa kupcev novih avtomobilov so pokazale, da je najljubša barva vozila v Evropi bela. Raziskava je pri svojih ugotovitvah upoštevala podatke, pridobljene v kar 22 evropskih državah, pri tem pa je pridobila zanimive ugotovitve in razlike, ki vladajo med različnimi narodi, ko gre za izbiro barve in drugih lastnosti novega avtomobila.

Bela prehitela črno, vzpon rjave in oranžne

Bela barva je po priljubljenosti torej prehitela črno. Nekateri so prepričani, da je bela priljubljena tudi zaradi svoje cene – običajno je namreč pri nakupu novega avtomobila ni potrebno doplačati. Ne glede na to, je tudi v Sloveniji kar 36,3 % novih vozil bele barve. Takoj za belo je z 19 % srebrna, nato pa sledi črna z 12,7 %. Zanimivost naše države je, da imamo zares veliko rdečih vozil – 6,2%, manj je rjavih (5,9 %) in modrih (2,6 %). Raziskave so pokazale, da je avtomobile bele, srebrne ali črne barve tudi lažje prodati kakor avtomobile drugih barv.

avtoNajveč klim in strešnih oken prodanih v hladnih državah

Ena izmed presenetljivih ugotovitev raziskave navad kupcev novih avtomobilov je tudi podatek, da se je za strešno ali panoramsko okno odločilo največ norveških, nemških in francoskih kupcev avtomobilov, medtem ko je odstotek najmanjši v najbolj sončnih mediteranskih deželah (Španija, Grčija, Italija). Tudi pri nas se za strešno okno ne odloči veliko ljudi – le 2 %. Za samodejno klimatsko napravo se podobno odloči največ kupcev na Norveškem ali v Belgiji, prav tako pa tudi v Sloveniji. Ročno klima napravo pa raje kupujejo Španci in Turki.

Bencinar ali dizel?

Večina kupcev novih vozil se odloči bodisi za dizelski bodisi bencinski motor. Manj kot odstotek kupcev se odloči za pogon na alternativna goriva. 58 % novih vozil je bencinskih, v Sloveniji pa je bencinskih motorjev okoli 40 %. Pri nas se proda največ karavanov in enoprostornih družinskih vozil.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.