Kateri bodo poklici prihodnosti?
| Članek je bil prebran 1.800 krat.

Večina mladih, ki se izobražujejo, se seveda slej ko prej vpraša, ali se jim bo uspelo po zaključenem izobraževanju tudi zaposliti. Nekatere smeri so seveda bolj iskane kot druge in danes mnogi dijaki ali študenti o tem razmišljajo še preden se odločijo za smer študija oziroma za določeno srednjo šolo. Poglejmo si, kateri poklici bodo po napovedih Zavoda RS za zaposlovanje in nekaterih drugih strokovnjakov najbolj iskani v prihodnjem desetletju.

fakulteta za matematiko in fizikoNajbolj iskani poklici

Med najbolj iskanimi poklici oziroma kadri, katere je najlažje zaposliti, se pojavljajo: inženirji strojništva ali elektrotehnike, inženirji elektronike, zobozdravniki, zdravniki specialisti, farmacevti, medicinske sestre, strokovnjaki za zdravstveno nego, programerji računalniških aplikacij, finančniki in revizorji, analitiki programske opreme in aplikacij, računovodje, psihoterapevti, projektni vodje, elektromehaniki, monterji kovinskih konstrukcij, tesarji, krovci in zidarji, kuharji, tehniki za strojništvo, serviserji ali monterji vodovodnih in drugih inštalacij, varilci, mehaniki, elektroinštalaterji, strugarji in tudi vozniki težkih tovornjakov. Opaziti je mogoče, da razen povpraševanja po psihoterapevtih, bodo vse družboslovne smeri v naslednjih 10 letih težje zaposljive kakor tehnične in naravoslovne smeri. Ker se študentje pogosto težko odločajo med raznimi študijskimi smermi in fakultetami, je smiselno pred vpisom vedeti, kakšne poklicne možnosti imajo po zaključku študija. Seveda pa to ne sme biti edini motiv za vpis na določen študij – pomembno je, da neka smer študenta tudi zanima in bo svoj poklic v življenju rad opravljal.

Katero fakulteto izbrati?

Pri nas je kar nekaj kvalitetnih tehničnih in naravoslovnih študijskih smeri in fakultet, zato mladi pogosto ne vedo, katero bi izbrali. Mnogi se odločijo, da je zanje prava fakulteta za matematiko in fiziko. Fakulteta za matematiko in fiziko ali FMF je ena izmed članic Univerze v Ljubljani. Nastala je, ko se je razdružila Fakulteta za naravoslovje in tehnologijo. Večina študentov, ki se odloči za študij na fakulteti, vidijo v tem konkurenčno prednost in zelo visoko stopnjo zaposljivosti kadrov, ki so ta študij že uspešno zaključili. Tudi fakulteta se tega zaveda, zato svojo študijsko dejavnost usmerja čim širše in interdisciplinarno. Zelo pomemben vidik je tudi povezovanje FMF z gospodarstvom, industrijo in finančništvom. Študente se trudi opremiti s kar čim bolj uporabnim in širokim znanjem, ki bo na trgu dela zanimiv za čim več različnih delodajalcev. Priljubljenost fakultete se kaže tudi v številu dodiplomskih in podiplomskih študentov. Poleg vsega FMF zelo tesno sodeluje tudi z Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko ter s Fakulteto za matematiko in fiziko. Pod okriljem fakultete deluje tudi 5 knjižnic, ki so dobro založene s strokovno literaturo (Matematična knjižnica, Meteorološka knjižnica, Fizikalna knjižnica, Astronomska knjižnica in še Knjižnica za mehaniko). Poleg vsega navedenega fakulteta za matematiko in fiziko sodeluje tudi z ljubljanskim Univerzitetnim inkubatorjem in z mnogimi uspešnimi slovenskimi podjetji, med drugim s podjetji Halcom, zavarovalnica Triglav, ipd. Vse to številne študente prepriča v to, da se odločijo za ta študij, saj menijo, da bodo po končanem šolanju brez večjih težav in stresa tudi našli delo, za katerega so se izobraževali. Na fakulteti za matematiko in fiziko je mogoče študirati fiziko ali matematiko, pri čemer oba študija ponujata številne smeri na vseh treh stopnjah (npr. astronomija, meteorološka smer, fotonika, fizika jedra in osnovnih delcev, astrofizika, biofizika, računalniška fizika, finančna matematika, pedagoška matematika, računalništvo in matematika, itd.).

Preberite si tudi o: študiju psihoterapije!

© 21. 05. 2024 01:32 - 24ur.org