Koliko vas bo stal servis vašega avtomobila?
| Članek je bil prebran 9.411 krat.

Servis avtomobila je nekaj, čemur se med stroški vzdrževanja jeklenega konjička ne more in tudi ne smemo izogniti. Od rednih servisov je namreč odvisno stanje avtomobila in tudi denar, ki ga bo vanj še potrebno vložiti. Ne glede na to, ali vozite Audi, Wolkswagen, vozila Citroen, Škodo ali pa na primer Seatove avtomobile – samo z rednim servisom, bo vaše vozilo deloval brezhibno in vam dolgo služilo. Pogosto kupci rabljenih vozil zahtevajo od kupca tudi knjižico z datumi rednih servisov, saj je to zanje zagotovilo, da je bilo za avtomobil v preteklosti ustrezno poskrbljeno. Prav tako je servis pogoj za to, da je vozilo na cesti zares varno. Seveda vsak servis stane, za koliko evrov lažji boste odšli od avtomehanika, pa je odvisno od del, ki jih mora serviser na vašem avtu opraviti.

pregled avtomobilaKoliko servisov na leto?

Vsako vozilo je drugačno, zato proizvajalci običajno pri posameznem modelu posredujejo tudi podatek o pogostosti servisov. Mogoče je še najbolj splošno pravilo, ki velja za veliko različnih avtomobilov to, da svojemu avtomobili servis privoščimo na vsake 15.000 prevoženih kilometrov ali vsaj enkrat letno (v kolikor na leto ne prevozimo 15 tisočakov kilometrov). Enkrat na leto ali na 15.000 km naj vaš avto pregleda serviser. Če avto vzdržujemo na takšne redne intervale, potem so stroški servisov nižji, avto je bolj varen, manj pa je tudi velikih popravil, ki bi terjala veliko denarja. Če ste v avtomobilu veliko in prevozite krepko preko 15.000 km na leto, potem je bolje, da se k serviserju odpravite dvakrat ali več, saj s tem zagotavljate, da vas vaše vozilo ne bo pustilo na cesti, hkrati pa skrbite za svojo varnost.

Cena servisa

Najpogosteje se vozniki pred servisom sprašujemo, koliko nas bo servisiranje avtomobila stalo. Seveda je cena servisa odvisna od tega, katera dela serviser opravi na vozilu. Če gre za osnovni servis (pregled olja, svečk, filtra za kabino, oljnega filtra, itd.), potem se stroški lahko začnejo gibati nekje okoli 100 evrov na servis. To je seveda cena za servis, opravljen pri avtomehaniku in ne pooblaščenem serviserju. Nekateri servise raje opravljajo pri pooblaščenem serviserju, saj menijo, da je kvaliteta rezervnih delov in opravljenega dela pri le teh na višjem nivoju. Seveda pa servis pri pooblaščenem serviserju stane več denarja. V kolikor želite svoj avtomobil v prihodnosti prodati, so žigi opravljenih servisov pri pooblaščenem serviserju gotovo videti bolje, kakor če ste servis vedno delali pri zasebnem avtomehaniku. Običajno je tako, da se lastniki, ki kupijo povsem nov avtomobil ali še odplačujejo kredit, odločajo za servis pri pooblaščenih serviserjih, vozniki starejših vozil pa pogosto servis raje opravijo pri izbranih avtomehanikih. Razlike v ceni za iste servisne storitve so včasih lahko zelo velike, tudi nekaj 100 evrov. Ko gre za večji servis in večje posege, so seveda višje tudi cene servisa. Ne bodite presenečeni, če boste za takšen, večji servis odšteli tudi okoli 500 evrov. K sreči avtomobila na velik servis ne rabimo voziti vsako leto, ampak glede na prevožene kilometre in glede na model (znamko) vozila.

Preberite si tudi prispevek o nakupu avtomobila preko spleta!

© 18. 05. 2024 22:45 - 24ur.org