Koliko vas stane odlična domena?
| Članek je bil prebran 1.667 krat.

Če morda še niste vedeli – odlična domena je vredna zlata. Lahko namreč bistveno vpliva na uspešnost vašega podjetja oziroma prodaje. Vseeno pa zanjo najverjetneje nihče ravno ni pripravljen odšteti celega premoženja. Koliko nas torej povprečno stane domena, s katero bomo uspešno predstavljeni v svetovnem spletu?

Od 5 evrov naprej

Cena gostovanja domeneCenik domen je običajno moč najti na spletnih straneh posameznih ponudnikov registracije domen. Cene se med ponudniki le malenkostno razlikujejo, načeloma je cena domene za leto registracije od 5 evrov naprej – do okoli 20 evrov. Na splošno velja, da so slovenski ponudniki nekoliko dražji, a tudi zanesljivejši. Tako lahko pri tujem registrarju na primer domeno z domensko končnico .info za leto dni zakupite tudi za manj kakor en ameriški dolar. To je seveda zelo poceni, se pa cene razlikujejo glede na končnico, ki jo izberemo. Različni ponudniki registracije domen imajo tudi različne cene za podaljšanje domene, ko vam po na primer letu dni registracija le te poteče.

Lahko z domenami zaslužim?

Nekaj časa se je zmotno širilo prepričanje, da je s preprodajo domen (reseller) moč na hitro in enostavno zaslužiti. V resnici je na ra način mogoče nekaj zaslužiti, še zdaleč pa vas takšno početje ne bo napravilo bogatih. Zgodbe o domenah, ki so jih prodali za nekaj 10 tisoč dolarjev, so prej izjeme kakor pravilo. Na splošno gledano je takšnih domen manj kakor 10% vseh domen. Kar 90% domen na dražbi domen namreč nikoli ne najde kupca. Če se vendarle odločite za preprodajo domen, potem domene kupujte premišljeno in jim postavite primerne cene. V nasprotnem primeru boste obtičali s kupom domen, za katere boste mislili, da so vredne celo premoženje, na prostem trgu pa zanje ne bo veliko zanimanja.

© 13. 04. 2024 07:29 - 24ur.org