Maraton Franja
| Članek je bil prebran 1.862 krat.

Maraton Franja je eden izmed bolj priljubljenih organiziranih maratonov pri nas. Gre za dobro utečeno in organizirano prireditev, ki se jo vsakič udeleži veliko število ljubiteljev maratona in športa nasploh.

Kolesarji v naraviPrvi Maraton Franja ima svoje začetke že daleč v preteklosti. Prvič je bil namreč izveden pod vodstvom Zvoneta Zanoškar, in sicer 22. julija leta 1982. Pobudo za izvedbo takšne prireditve je prvič podal Tone Fornezii-Tof. Ko je bil maraton prvič izveden, je na njem sodelovalo kar okoli 700 udeležencev. Večinoma so bili to sicer rekreativci, ljubitelji športa, ki so se na pot podali z običajnimi, ne-tekmovalnimi kolesi. Na začetku je bil del proge še makadamski (med Kladjem in Sovodnjo), ki je poskrbel za kar nekaj predrtih gum in nejevolje. Tudi zaradi Maratona Franje je bil na tem odseku kasneje položen asfalt. Maraton Franja je skozi leta pridobival vedno več privržencev. Vsako leto se na maraton vrača veliko število ljudi, zanj pa se na novo odloči tudi veliko takih, ki na maratonu še niso sodelovali. Na maratonu je v preteklosti sodelovalo tudi precej tujcev, predvsem Nizozemcev, ki so se pri nas ustavili na njihovi poti proti obali. V osemdesetih letih je tudi tovarna Rog izdelala posebno kolo, ki je bilo prilagojeno tovrstnim preizkušnjam. Poimenovali so ga kar Maraton. Skozi leta so se maratona udeležili tudi številni profesionalni kolesarji. Na Maratonu Franja je v preteklosti sodelovalo tudi že 1886 udeležencev, in sicer leta 2002, kar je veljalo za res velik uspeh tega dogodka. Z letom 2003 se je start in cilj maratona iz Tacna prestavil v Ljubljano (BTC City).

Vsako leto se na dogodek prijavi vse več tujcev, zato maraton tudi v mednarodnem merilu pridobiva na svoji veljavi. Maraton Franja je letos tudi kandidat za včlanitev med najboljše kolesarske maratone na svetu, ki jih izbira Mednarodna kolesarska zveza.

© 13. 04. 2024 07:02 - 24ur.org