Menjava kljuk
| Članek je bil prebran 3.344 krat.

Pogosto se ne zavedamo, toda kljuke na vratih naših domov, pisarn ali drugih javnih prostorov so pogosto največkrat dotaknjeni predmeti v celem prostoru. Doma tega morda ne opazimo tako zlahka, je pa to moč opaziti v javnih prostorih ali drugih površinah, ki jih uporablja veliko število ljudi (na primer trgovine, knjižnice ipd.), kjer se na mnogih kljukah vidi pogosta obraba in imajo kljuke zato opazen videz zdelanosti.

kljukeKljukam kljub njihovi nepogrešljivosti in pogosti uporabi vendarle ne namenjamo posebne pozornosti. Le redki jih zamenjajo zaradi estetskega vidika, precej več se jih odloči za menjavo kljuk na vratih svojega doma šele potem, ko se kljuka oziroma njen mehanizem pokvari in postane nefunkcionalna. Zdi pa se, da bi si kljuke zaradi svoje primarne vloge odpiranja in vstopanja v prostor zaslužile precej večjo pozornost in skrb. Le redko pa se zgodi, da se pri prenovi našega stanovanja spomnimo zamenjati tudi kljuke. Ta podatek še bolj preseneča ob dejstvu, da cene za običajno kljuko navadno niso pretirano visoke. Pričakovali bi torej, da se ljudje ob prenovi svojih domov odločajo tudi za prenovo ključnih delov na svojih vratih. Kljuke tudi povsem spremenijo izgled vrat in prostora, v katerega vodijo. Čim jim posvetimo nekaj pozornosti in jih zamenjamo v slogu pohištva našega doma, bo opazen učinek in njihov estetski vpliv na izgled našega doma.

Danes je na tržišču tudi ogromno različnih modelov in tudi mehanizmov oziroma načinov, na katerega določene kljuke delujejo, tako da se zagotovo za vsakogar najde primerna kljuka. Izbira kljuke je namreč izbira, ki bo vašim obiskovalcem predstavljala prvi vtis o vašem domu.

© 21. 05. 2024 01:54 - 24ur.org