Na morje v Novaljo
| Članek je bil prebran 1.373 krat.

Novalja je morsko letovišče na otoku Pag. Otok Pag je pri turistih precej priljubljen, saj leži dokaj blizu obale, hkrati pa je na njega mogoče dostopati tako preko kopnega (most), kakor s trajektom. Če se na otok odpravimo kar preko mostu, lahko privarčujemo tudi plačilo za trajekt. Novalja je znano turistično naselje, ki je še posebej priljubljen med mladimi, ki se tja odpravijo zabavat. Naselje je znano po odličnih zabavah, mnogih glasbenih prireditvah in športnih aktivnostih. Še zlasti so znane Zrće, ki so kar sinonim za nore zabave in ples do jutranjih ur. Poleg plaže Zrće, kjer se odvijajo zabave, so pri Novalji še mnoge druge plaže, med najbolj priljubljenimi sta gotovo še plaži Straško in Caska. Glavno mesto otoka, po imenu Pag, se od Novalje nahaja na razdalji 20 km, prav tako pa je v bližini tudi narodni park.  Mesto Novalja ima tudi manjše pristanišče. Star del mesta je zgrajen v tipičnem primorskem stilu, sam kraj pa je obdan z borovim gozdičkom in številnimi peščenimi ter prodnatimi plažami v neposredni bližini. Na urejeni obali v Novalji se nahaja tudi svetilnik. Ogleda vreden je tudi zaliv, kjer stoji pristanišče in je dobro zavarovan tako pred burjo kakor pred drugimi vetrovi.

arriva jadranlineNovalja velja za turistično središče otoka, zaslugo za to pa imajo gotovo čudovite plaže v bližini. Kraj je znan tudi po številnih kulinaričnih specialititah, npr. po paškem siru, jagnjetini, morskih sadežih, kvarnerskih škampih in svežih ribah. V mestu Novalja so v preteklosti našli tudi ostanke treh bazilik. Največja izmed njih se nahaja v samem centru in velja za največjo baziliko na področju Dalmacije.

Novalja – pravi kraj za zabavo

Plaže v okolici Novalje niso bogate samo z možnostmi za rekreativne in športne dejavnosti, ampak so znane predvsem po odličnih klubih in zabavi, zato je mesto vsako poletje preplavljeno z mladimi od blizu in daleč. Posebej znani so klubi, ki obratujejo ves dan in pozno v noč, npr. klubi Cocomo, Kalypso, Papaya, Aquarius, Noa in Pepermint, ki so postavljeni neposredno na plaži Zrće, kjer poteka tudi vsa zabava.

Kako do Novalje?

Za mlade pa tudi druge je najlažji in najbolj brezskrben način, kako priti do Novalje, če se odločijo za potovanje z avtobusom. Podjetje Arriva namreč med 1.6. in 31.8. organizira sezonske linije, ki slovenska mesta povezujejo z otokom Pag, natančneje z Novaljo. Arriva Jadranline tako povezuje Ljubljano ali Maribor z Novaljo in nekaterimi drugimi mesti hrvaške obale (kot so na primer Baška, Šibenik, Rovinj). Za pot do Novalje bodo potniki iz Ljubljane odšteli samo 25 eur, iz Maribora pa 35 eur. Če v skupini potuje več prijateljev, je vsaka 5 vozovnica gratis oziroma brezplačna. To pomeni dodaten popust, v kolikor potujete v skupini. Pot do Novalje je tako varna, brezskrbna, hitra in udobna, saj za vse namesto vas poskrbijo drugi. Potnikom tako preostane le to, da na poti uživajo. Na cilj pridejo spočiti in pripravljeni na začetek počitnic in zabave. Novalja oziroma pot do tja še nikoli ni bila tako brez skrbi in prijetna. Jadranline redne sezonske linije so namenjene vsem, ki želijo na morje brez vsakih skrbi in nevšečnosti na poti.

© 21. 05. 2024 01:50 - 24ur.org