Načrtujete prevoz smučarske opreme?
| Članek je bil prebran 1.225 krat.

Smučanje je eden najbolj razširjenih športov v Sloveniji, pa ne le to, z njim boste le shujšali ampak tudi oblikovali trebušne mišice, z izpostavljenostjo soncu in svežemu zraku pa boste okrepili imunski sistem.

Smučarska oprema zavzame veliko dragocenega avtomobilskega prostora. Gre za par smučk, palice, pancerje, čelado in oblačila. Če ste v avtu sami oziroma vozite samo svojo opremo to ne bo predstavljalo večjih težav. Zložiti opremo dveh ali več smučarjev v en avto pa je že večji izziv.

Kakšne rešitve so vam na voljo?

Če smučate redno, vsako sezono, se vam splača premisliti o nakupu nosilcev ali kovčka. V primeru, ko smučajo tudi družinski člani in smučate skupaj s še kakšno družino sorodnikov ali prijateljev, pa velja premisliti o izposoji ali nakupu večjega vozila, kombija.

Nosilci

V ponudbi najdete nosilce za en par, za tri ali celo za štiri pare smuči. Na univerzalne nosilce lahko pritrdite manj smuči in tudi kak board. Magnetni nosilci so namenjeni posebej tistim, ki želite zminimirati možnost kraje  in ker jih takrat, ko en smučate, lahko snamete in pospravite. Klasični so po mnenju nekaterih primernejši, ker so stabilnejši in so fiksno pritrjeni. Med vožnjo je potrebno paziti, da peljete po omejitvah oziroma do hitrosti, za katero so bili nosilci testirani.

Kovčki

Strešni kovčki imajo več prednosti. Ponujajo prostor za dvoje smuči in čevlje (330 l), prostor (kovček) je popolnoma zaprt, s čimer je oprema zavarovana pred vremenom, svoje vozilo pa obvarujete pred snegom in umazanijo. Pred nakupom je kovček potrebno preizkusiti, da ne boste kupili prevelikega, ki bi oviral odpiranje prtljažnika. Priporočljivo je vsakokratno snemanje kovčka, da vas ne ovira pri vožnji in pri vstopu v garažo. V avtopralnico pa s kovčkom na strehi vozila celo ne smete.

Kombi

Najem kombija je super rešitev, kadar imate veliko opreme, ki je ne uspete zložiti v eno ali več osebnih vozil. Prtljažnik je dovolj velik za vso opremo,  za več smuči ali boardov, za čevljev, čelad in še za morebitne kovčke (kadar odhajate na en teden smučanja). Pri tem je prtljažnik običajno obložen s posebno oblogo, ki vozilo ščiti pred udarninami, prtljažna vrata so ojačana, novejši kombiji, kot je na primer Jumper, pa imajo celo sistem, ki vam pomaga pri speljevanju na klancu, med spustom pa elektronski nadzor nadzira prilagajanje hitrosti.

© 21. 05. 2024 01:46 - 24ur.org