Napenjanje in neprijetne bolečine v trebuhu
| Članek je bil prebran 899 krat.

Težave v trebuhu oziroma želodcu so zelo pogoste, še posebej kadar uživamo nezdravo prehrano, smo premalo telesno aktivni in imamo stresno življenje. Poleg tega se lahko težave pojavi tudi  v času virusov in dobi nalezljivih bolezni. Večinoma je tako, da bolečina mine, vendar previdnost ni nikoli odveč, še posebej če so težave dolgotrajne in se hkrati pojavljajo druge neprijetnosti.

Napenjanje povzroča plin v prebavilih

Bolečine v trebuhu in napenjanje načeloma povzroča plin v prebavilih, kar je čisto običajen pojav, ki nastane s požiranjem zraka. Le manjši del nastane v črevesju.

Črevesni plin večinoma ne povzroča težav. Zrak, ki ga pogoltnemo in ostane ujet v želodcu, večinoma izločimo s spahovanjem. preostali plin pa potuje v ozko in široko črevo. Tu pa je možno, da povzroča krčenje gladkih mišic ozkega in širokega črevesa. To čutimo kot krče v trebuhu, napenjanje in napihnjenost.

Povečano nastajanje črevesnega plina opažamo pri bolnikih s pomanjkanjem prebavnih encimov ali kolonizacijo ozkega črevesa z bakterijami.

Zanimivost: Približno petina belcev in večina predstavnikov drugih ras ima laktozno intoleranco, ki se pojavi zaradi pomanjkanja encima, ki je pomemben za presnovo laktoze, tj. mlečnega sladkorja. Uživanje mlečnih izdelkov povzroča krče in hude prebavne motnje.

Zakaj nas začne boleti v trebuhu

Težave se lahko začnejo kadar:

Kaj lahko storimo sami

Najboljši nasvet, kako umiliti težave s trebuhom je dieta in zdrav življenjski slog – seveda v primeru, da težave niso resne. Če so, je treba nujno obiskati zdravniško pomoč.

Eden od načinov, kako se izogniti napenjanju in bolečinam je, da preprosto ne jemo hrane, ki nam jih povzroča. To pa ne moremo ugotoviti takoj, ampak moramo dnevno spremljati kaj jemo in kakšne so posledice. Pametno se je izogibati mleku in mlečnim izdelkom nasploh, pozornost je treba nameniti različnim sadežem in zelenjavi, sladicam in gaziranim pijačam. Priporočljivo je zapisovanje zaužite hrane, saj imamo potem pregled nad prehrano.

Pomembno je tudi, da so obroki manjši, ampak pogostejši, pri čemer se mastna hrana odsvetuje. Namesto sladkanih sokov in gaziranih pijač se raje odločite za vodo in nesladkane čaje, zmanjšajte pa dnevno število popitih kav in alkoholnih pijač, saj tudi to vpliva na prebavo. Pri težavah s trebuhom pomagajo zeliščni napitki, kot so kamilični čaj, surov peteršilj ter poprova meta.

Pomnimo: Rekreacija ima pozitiven vpliv na črevesje, zato mora biti gibanje na tedenskem redu, če ne že dnevnem. Še posebej to velja za tiste, ki delajo v pisarnah oziroma na delovnem mestu sedijo.

Tipična rešitev, ki jo pozna večina starejših je masiranje trebuha. Masažo lahko izvajate sami ali pa prosite druge za pomoč. Trebuh je potrebno masirati s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca. Krogi morajo biti veliki in enakomerni. Masažo lahko popestrite z eteričnimi olji.

Poleg vseh teh fizičnih vidikov spremenjenega življenjskega sloga je potrebno spremeniti tudi psihološko stanje. Naučiti se je treba prenašati stres in poskušati živeti čim bolj umirjeno življenje. Najbolje pomaga avtogeni trening in meditacija.

Ključ je vztrajnost pri odkrivanju vzrokov

Živeti s pogostim napenjanjem in bolečinami v trebuhu je lahko zelo nadležno in utrujajoče. Zato je potrebno reševati težave sproti in celostno. Bolečina ne bo prenehala takoj, saj potrebujemo čas da ugotovimo v čem je sploh težava in kako jo odpraviti. Ampak s trudom in vztrajnostjo se lahko reši marsikaj.

https://www.instagram.com/p/BoetaLiD7dQ/?taken-by=popolnapostava

© 13. 04. 2024 05:48 - 24ur.org