(Ne)radi vozite ponoči?
| Članek je bil prebran 1.186 krat.

Večina ljudi ne mara preveč nočne vožnje oziroma veliko raje vozi podnevi. Največji razlog za to je slabša vidljivost, še posebej zunaj mest in povsod tam, kjer so ceste slabše osvetljene. Drugi razlog je tudi ta, da ponoči še vedno želimo predvsem spati, kajne? Nočna vožnja je v vseh pogledih bolj zahtevna in bolj utrujajoča. Četudi vozite ponoči le redko, morda samo, ko se odpravite na dopust in želite prehiteti gneče na cestah ali mejnih prehodih, se boste strinjali, da ni zanemarljivo kakšne so lastnosti vozila, saj lahko le-te nočno vožnjo popestrijo in olajšajo.

Katere so tiste lastnosti, ki lahko nočno vožnjo olajšajo?  Če gremo lepo po vrsti, od najbolj osnovnih stvari, so to zagotovo materiali, v katerih so oblazinjeni vozniški in drugi sedeži. Kakšni mehki materiali ali tudi usnje ponujajo dodatno udobje med daljšimi vožnjami v primerjavi z bolj togimi materiali.  Na tem mestu velja izpostaviti Citroënovega enoprostorca Grand C4 Tourerja v katerem imata oba sprednja sedeža vgrajena masažno funkcijo ter izredno prilagodljiv vzglavni del (vzglavnik). Sovoznikov sedež pa se lahko nagne nazaj do te mere, da pridobijo noge izredno veliko prostora. Tako se bosta oba partnerja z veliko večjim veseljem izmenjavala med daljšo in/ali nočno vožnjo. V kolikor pa sovozniki ali eden od njih ne bo uspel zaspati, lahko tudi bere ali počne kaj drugega ob spremljavi bralne lučke.

Med nočno vožnjo je šoferjev največji sovražnik utrujenost in zaspanost, kjer lahko trenutek ali dva nepozornosti povzročita manjšo nesrečo. Ravno v tem segmentu je največja moč integracije pametnih tehnologij v sodobna vozila. Tako recimo vgrajeni ‘radarski’ senzorji zaznavajo razdaljo med vašim in vozilo pred vami in skrbijo za ohranjanje primerne varnostne razdalje. Prav tako sistemi dandanes že spremljajo čas neprekinjene vožnje in pri primeru predolge vožnje voznika tudi opozorijo na potrebo po premoru. Senzorji s pomočjo kamer tudi zaznavajo nepravilnosti v menjavi voznega pasu in opozorijo nanje. Spremljajo pa tudi prometne znake in zapovedane omejitve hitrosti in opozarjajo na prekoračitve omejitev.

Ob pomoči tovrstnih skritih ‘partnerjev’ in udobne potniške kabine bo odpor do nočne vožnje hitro izginil, na cilj pa boste prispeli kot bi mignil.

 

© 18. 05. 2024 23:05 - 24ur.org