Nizkoenergijske hiše
| Članek je bil prebran 2.386 krat.

Nizkoenergijske hiše so vsi tisti objekti, pri katerih toplota, ki jo potrebujemo za ogrevanje stavbe, znaša med 35 in 60 kWh/m2. Včasih se za takšne hiše ni odločalo veliko ljudi, danes pa se le malokdo, ki gradi svoj dom, odloča za bolj energetsko potratne objekte. Nizkoenergijske hiše so tako postale nekakšna spodnja meja energetsko sprejemljive gradnje, večina hiš je vsaj nizkoenergijskih, mnoge pa so zelo dobre nizkoenergijske hiše, pasivne hiše, aktivne hiše ali plus energijske hiše.

varčna hišaKaj odlikuje nizkoenergijske hiše?

Ne glede na to, ali se odločate za gradnjo lastnega doma ali za montažno hišo, je pri odločitvi potrebno upoštevati energetski vidik stavbe. Kar se danes zdi nekoliko energetsko potratno, bo že čez pet let verjetno zelo potratno, čez nekaj deset let pa bo stavba veljala za energetsko neustrezno in dotrajano. Glede na to, da hišo gradimo za več desetletij, se je že pri gradnji smiselno odločati za najbolj napredne sisteme in materiale, pri čemer mora biti naše glavno vodilo energetska varčnost in samo-vzdržnost hiše. Nizkoenergijska hiša ima:

Načini ogrevanja nizkoenergijskih objektov

Obstaja več sistemov za ogrevanje tovrstnih hiš:

Nizkoenergijske hiše so hiše prihodnosti

Hiše nikar ne gradimo tako, da jo bomo čez nekaj let po potrebi popravljali ali dopolnjevali. Hiša je življenjska naložba, zato jo moramo graditi za vsaj nekaj desetletij. To pa pomeni, da moramo izbirati najbolj napredne in tehnološko dovršene sisteme, ki čez nekaj let ne bodo zastarali, ampak bodo nudili zadostno energijsko varčnost.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.