Nosite oprijete hlače? Pozor, to lahko povzroči vaginalno glivično vnetje
| Članek je bil prebran 1.006 krat.

Etični in družbeni standardi nam zapovedujejo, da se moramo za službo, pomembne osebne opravke, izlete, obiske gledališč in drugih kulturnih dogodkov primerno obleči. Seveda je od vsakega posameznika odvisno, kako želi zgledati sam ali v družbi, a načeloma se določenih standardov po večini vsi držimo. To pomeni, da na dogodke, opravila in delovno mesto ne pridemo v trenirki ali pižami, temveč si oblečemo kavbojke, hlače, nosimo primerno majico, srajco in v hladnejših dnevih pulover. To velja še posebej za ženske, saj želijo biti vedno lepe in urejene.

V zgodovini mode so bili večkrat premiki glede oprijetosti hlač. Dober in znan primer drugačnega modnega obdobja  so bili švedska skupina Abba, katere člani so vsi nosili široke in dolge hlače. Trenutni modni trendi pa se gibajo v smeri nošenja čim bolj oprijetih hlač. Te so označene kot »slim fit« oziroma po slovensko, da se ti »oprijeto prilegajo«. Pa vendar nošenje takih hlač pri ženskah (in tudi moških) lahko povzroči neprijetnosti. Ena od njih je vaginalno glivično vnetje.

Vaginalno glivično vnetje (oziroma po strokovno vaginalna kandidoza) je med ženskami dokaj razširjeno. Po nekaterih podatkih zboli za glivičnim vnetjem nožnice 90% žensk z normalnim imunskim sistemom vsaj enkrat v življenju.[1][2] Zato bomo v nadaljevanju opredelili, kako lahko to bolezen prepoznamo ter tudi, kako se jo lahko pozdravi.

Ženske lahko dokaj hitro prepoznajo simptome vaginalne kandidoze. Pojavi se lahko srbečica v zunanjem delu spolovila, pekoč občutek in bolečina pri uriniranju, bolečina med spolnim odnosom ter zatečena vagina. Pojavi se lahko tudi bel vaginalni izcedek, podoben skuti, ki pa v primerjavi z bakterijskim vnetjem nožnice nima vonja (pri bakterijskem vnetju se pojavi neprijeten vonj po ribah).[3][4] Če te simptome opazite, gre torej lahko za vaginalno glivično vnetje.

Načeloma ta vrsta vnetja ni nevarna in se lahko zdravi od doma z zdravili brez recepta. Vendar moramo vseeno opozoriti, da se v primeru resnejših in hudih težav obrnete na zdravnika oziroma poiščete zdravniško pomoč. Na trgu obstaja več zdravil, ki lahko lajšajo oziroma opravljajo simptome vaginalne kandidoze. Eno od teh je Lomexin. Ta je na voljo v dveh različicah, v obliki kapsule ali kreme in je na voljo v lekarnah brez recepta. Več o tem novem zdravilu pa si lahko preberete v tem članku .

Zaključimo lahko, da so ženske z oprijetimi hlačami bolj izpostavljene genitalnim okužbam. Zato je priporočljivo, da se jih čim bolj izogibate ter si raje oblecite hlače, ki so bolj prepustne in širše. Na ta način se lahko izognete morebitnim težavam, ki jih prinesejo oprijeta oblačila.

Opozorilo: Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmecevtom.

[1] KARELOVIĆ D, KARELOVIĆ L, ZEKAN J. Vulvovaginalna kandidoza. MEDICUS 2012;21(1):109-116

[2] SOBEL JD, FARO S, FORCE RW, FOXMAN B, LEDGER WJ, NYIRJESEY PR, REED BD, SUMMERS PR. Vulvovaginal candidiasis: epidemiological, diagnostic and therapeutic consideration. Am J Obstet Gynecol 1998;178:203-11

[3] https://www.emedicinehealth.com/vaginal_yeast_infections/article_em.htm#vaginal_yeast_infection_symptoms

[4] BERRY M. Vaginal infections: an overview. Phrarmacy Practice. 2005; 3. http://www.canadianhealthcarenetwork.ca/files/2009/10/PPRCE_Sept05.pdf

© 18. 05. 2024 22:58 - 24ur.org