Plastična okna
| Članek je bil prebran 1.933 krat.

Plastična okna imajo svoje nesporne lastnosti, med kupci pa so priljubljena tudi zaradi svoje cene. Vendarle pa je potrebno biti pri izbiri takih oken precej pozoren, saj lahko pride do nekaterih napak tako pri izdelavi kakor nadalje pri sami montaži pvc okna.

Nova oknaPri vgradnji ali izdelavi pvc okna lahko pride do nekaterih zapletov, zaradi katerih plastična okna ne bodo v celoti delovala kot bi morala. Če gre za kakovostna plastična okna, potem imajo taka okna vsaj trojno tesnilo iz gume. Pri vgradnji morajo monterji paziti, da je med krilom samega okna in okvirjem zgolj nekaj milimetrov razmika. To nadalje pomeni, da morajo biti pvc okna vgrajena tako, da se krila samega okna zapirajo brez kakršnega koli zatikanja. Profil okvirja naj bi se pri pravilno vgrajenem oknu enakomerno dotikal profila krila okna. Podobno velja tudi pri za samo vgradnjo pvc vrat. Tudi če je okno samo priprto, se mora profil krila prilegati profilu okvirja po vsej svoji površini. Okna naj bi imela možnost nastavitve tako po naklonu kakor po višini. Če vendarle naknadno pride do zamika ali povešanja krila okna, je mogoče to napako z lahkoto odpraviti z imbus ali drugim ključem. Smiselno je, da vam to pokažejo pri sami montaži in lahko ob naknadnem povešanju težavo na enostaven način odpravite kar sami.

Pametno je, da ste ob montaži oken vselej prisotni. Na ta način je mogoče preprečiti marsikatero poškodbo in napako, hkrati pa boste spoznali marsikaj novega. Preden izvajalci začnejo z montažo oken preverite, da so dobro zaščitili vse dele vaše hiše ali stanovanja. Hkrati se lahko z izvajalcem dogovorite, da ob primeru nezadostne zaščite in poškodb zaradi malomarnosti, po končanih delih ne boste plačali celotnega zneska.

Pvc okna vam  bodo ob pravilni montaži služila zares dolgo časa. Takšna okna so namreč povsem odporna na vremenske vplive. Dobro je tudi, da so okvirji in krila plastičnih oken ojačana s pocinkanimi jeklenimi profili, s čimer se mehanska odpornost teh oken znatno poveča.

© 07. 12. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.