Po avtomobil na Hrvaško?
| Članek je bil prebran 8.114 krat.

S 1. julijem prejšnjega leta je Hrvaška postala del Evropske unije, s čimer so se spremenile tudi številne omejitve pri nakupu/prodaji in uvozu/izvozu izdelkov za fizične osebe. Nekateri so bili nad vstopom Hrvaške navdušeni, saj je to pomenilo prost pretok ljudi, denarja in dobrin (z izjemno nekaterih trošarin in seveda nedovoljenih substanc, kot so na primer droge). Kako pa je po priključitvi Hrvaške države Evropski uniji z nakupom ali prodajo vozil v to državo članico?

Hrvaška zastavaPo cestah odslej tudi s hrvaško registracijo

S priključitvijo Hrvaške EU ne bo potrebno za vožnjo v Sloveniji v vozilih s hrvaško registracijo plačevati nobenih posebnih carinskih dajatev. Zaradi tega, ker je Hrvaška postala članica EU, katere del smo tudi mi, takšnim voznikom tudi ne bo potrebno plačevati nobenih davkov, saj je odobrena oprostitev – ta velja največ za šest mesecev, pod pogojem, da ima posameznik običajno bivališče v drugi državi članici, avtomobil pa uporablja za zasebno rabo.

Za registracijo vozila, ki je bilo kupljeno na Hrvaškem, še vedno plačilo nekaterih davkov

Če bo nekdo, ki je kupil vozilo na Hrvaškem, želel slednjega registrirati pri nas, bo potrebno še vedno plačati nekatere davke, na primer za nov avtomobil DDV, okoljski davek ter davek na motorna vozila, pri rabljenem avtomobilu pa davek na motorna vozila in okoljski davek.

Ponudba vozil na spletu

Če ste se odločili, da svoj nov avto pripeljete iz Hrvaške, si aktualno ponudbo vozil lahko ogledate na mnogih hrvaških spletnih portalih, ki so močno podobni slovenskemu avto.net. Na avto net lahko podobno preverite ceno, lastnosti in stanje avtomobila, ki se prodaja. Preden pa avtomobil kupite, ne pozabite končnemu znesku prišteti še stroške, ki nastanejo pri registriranju takega vozila v Sloveniji.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.