Poznate vse zdravilne učinke regrata?
| Članek je bil prebran 826 krat.

Večina ga uporablja za regratovo solato. Vendar je regrat precej več kot to. Že tradicionalno so ga uporabljali kot zdravilno različnih bolezni, izpuščajev in kožnih težav. Najti ga je mogoče skoraj povsod, saj raste divje. Sezona nabiranja je spomladanski čas in se začne že marca. Zaradi skoraj neomejenih zdravilnih lastnosti pa so marsikje začeli z njegovim gojenjem. Poznate njegove zdravilne učinke in veste, katere bolezni lahko pozdravi?

Zdravilne snovi v regratu

Regrat je zdravilna rastlina. V njem najdemo številne učinkovite, s katerimi je mogoče pozdraviti marsikatero bolezen. Po okusu najbolj izrazita snov je taraksin, ki mu daje grenak okus in diuretične lastnosti, zaradi katere pospeši odvajanje vode iz telesa. Je odličen vir rudnin, še posebej v listih in koreninah je veliko kalija, železa in mangana. Prav tako vsebujejo številne vitamine. V regratu je celo več vitamina A kot v korenju. Poleg tega vsebuje še vitamine C, B2 in B6. V regratu je tudi inzulin, zato je regratova solata odlična za sladkorne bolnike.

Uporaba regrata

Zaradi vseh zdravilnih snovi, ki jih vsebuje, se uporablja za zdravljenje in reševanje številnih težav. Pomaga:

Zdravilni pripravki so izjemno učinkoviti, vendar pa prekomerne količine grenke snovi v regratu lahko škodujejo prebavilom. Ta se sploh nahaja v cvetnih steblih, zato se je priporočljivo izogniti njihovemu uživanju, saj lahko povzročijo slabost.

© 21. 05. 2024 00:30 - 24ur.org