Pravila obnašanja v savni
| Članek je bil prebran 4.229 krat.

Savnanje je danes med ljudmi vse bolj priljubljeno. Savna je sinonim za zdravje in sprostitev, zato ne čudi, da se za tovrstno obliko relaksacije odloča vse več ljudi. Ko pridemo v savno prvič, smo navadno seveda nekoliko zmedeni in ne vemo točno, kako stvari delujejo. Že po prvem obisku pa navadno spoznamo vsa ključna pravila obnašanja v savnah.

SavnaSavna je prostor sprostitve, užitka in potenja. Zato je najprej pomembno, da si za savnanje vzamemo dovolj časa. Priporočljivo je, da imamo na voljo vsaj uro in pol, da lahko tako brez hitenja kar najbolj izkoristimo savno. V savni se savnamo goli in vselej upoštevamo zasebnost drugih obiskovalcev savne. Golota je v savni nekaj povsem naravnega in se ni nikoli povezovala s spolnostjo. Čeprav nam je morda prvič nekoliko neprijetno, se lahko na goloto hitro navadimo, saj jo upoštevajo vsi obiskovalci savn. Preden odidemo v savno si odstranimo ličila in ves nakit. V savno vzamemo s sabo brisačo oziroma rjuho, na kateri bomo sedeli ter razno čtivo, ki ga bomo lahko prebirali, ko se bomo hladili. Pred vstopom v savno se moramo najprej temeljito oprhati. S tem s telesa odstranimo vse nečistoče in odmrle delce kože, ki nimajo v savni kaj iskati. Po prhi se tudi dodobra obrišemo, saj se telo začne hitreje potiti, ko je povsem suho. Ko vstopimo v savno, si pogrnemo mesto, na katerem bomo sedeli. Če ležimo, si podložimo vse dele telesa. Za začetnike je najprej priporočljiva uporaba savn z nižjimi temperaturami, da se telo lahko postopoma privadi na spremenjene temperature.

Ko smo v savni, je pomembno, da smo čim bolj mirni in da dihamo povsem normalno. In za konec – ne pozabimo na rehidracijo, pijmo dovolj čaja ali vode, ki je na voljo v vseh savnah.

© 18. 05. 2024 23:17 - 24ur.org