Privarčujte z eko vožnjo
| Članek je bil prebran 805 krat.

Vse več vozil v prometu in pogosta uporaba povzroča več negativnih vplivov na okolje. Citroën je v ta namen poskrbel za okolju prijazno vožnjo. Zavedajo se, da ljudje veliko časa preživimo v avtomobilu in zato že leta vlagajo v raziskave, da bi proizvedli avtomobile v skladu s trajnostnim razvojem. Kako lahko sami prispevamo k zmanjševanju ogljičnega odtisa in hkrati privarčujemo nekaj evrov?

Varčen avtomobil

Izbira avtomobila je pri tem ključna. Tako kot je en avto hitrejši, drugi počasnejši, en lepši ali zmogljivejši, se razlikujejo tudi v porabi. Starejši avtomobili so zagotovo manj varčni in slabši za okolje. To ne pomeni, da morate vsako leto menjati avto, ampak zgolj ugotoviti, kdaj je poraba tako velika, da bi se vam bolj splačal nakup novejšega vozila. Citroënovi avtomobili so opremljeni z najnovejšo tehnologijo, ki omogoča manjšo porabo. Vendar samo vozilo ni dovolj, da boste pri vožnji privarčevali. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov med vožnjo se prihranki pri stroških goriva lahko že bistveno poznajo.

Prilagojena hitrost

Hitrost je glavni porabnik goriva. Če jo zmanjšate že za vsaj 5 km/h, se bo v vaši denarnici že poznalo. Na vsakih 100 km lahko namreč na ta račun prihranite od 1 do 2 l goriva. Izogibajte se vožnje v prometnih konicah in zastojih. Z neenakomerno vožnjo je poraba avtomobila večja. Sem spada tudi vožnja v primerni prestavi, ki naj bo ustrezno prilagojena na hitrost vožnje.

Varčno s klimatsko napravo

Velik porabnik je tudi klimatska naprava. Zato jo uporabljajte, ko jo zares potrebujete. Bolje, kot da jo prižgete na maksimalno delovanje, je, da v toplejših dneh avto pustite v senci in ga dobro prezračite, preden se usedete vanj. Z izklopom klimatske naprave lahko med vožnjo privarčujete tudi do 40 % goriva in hkrati pozitivno vplivate na svoje zdravje.

Redni servisi avtomobila

Vozilo v popolnem stanju je pogoj za porabo, kakršno prepisuje proizvajalec. Sem spadajo menjava olja ter filtra za olje in zrak. Kakor tudi ustrezen tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak bo vplival na povečano porabo vozila. Zato je priporočljiv redni pregled delovanja vozila.

Preverite, kateri so še drugi nasveti . Upoštevajte jih pri vsakodnevni vožnji in bodite nanje pozorni. Čez nekaj časa boste varčen način vožnje ozavestili in bo že del vaše rutine. Z varčnim Citroënovim vozilom boste privarčevali in hkrati zmanjšali negativne vplive na okolje.

© 21. 05. 2024 01:14 - 24ur.org