Renovacija staromeščanskega stanovanja in izbira novih oken in vrat
| Članek je bil prebran 1.114 krat.

Številna slovenska mesta krasijo stara mestna jedra, le-ta pa čudovite, nekaj sto let stare hiše, pri katerih se prenekateri posameznik zaljubi v visoke stropove, debele tramove in debele stene. Takšna stanovanja imajo izjemno lego, saj ležijo v samem centru mesta in blizu mestnega vrveža in dogajanja. Odlikuje jih poseben šarm in marsikdo se je že zasanjal ob razmišljanju o tem, kako lepo bi bilo nekoč živeti v takšnem stanovanju.

A ko pride priložnost za nakup takšnega stanovanja, se izkaže, da so največkrat potrebna temeljite obnove. Izkaže se, da ne stanovanje, ne stavba, v kateri se nahaja nima izolacije, da streha ni izolirana, da so okna prepišna in stara, vrata pa niso ne protivlomna, ne protihrupna. Velik izziv je tudi predelava stanovanja v prehodno stanovanje, prilagojeno današnjim potrebam. Takšna stanovanja največkrat ne poznajo hodnika, oziroma imajo vhodni prostor, a se nato v določen prostor pride s sprehajanjem skozi vse druge prostore. Zagotovo se boste strinjali, da za današnji čas takšna postavitev resnično ni funkcionalna.

Na prvi pogled so stanovanja, ki jih vidimo, resnično čudovita in imajo tisti nedoločljiv šarm oziroma nekaj, kar nas vleče k njim, a kdor se odloči za nakup, velikokrat spozna, da bo prenova precejšnja investicija že sama po sebi.  A po drugi strani so takšna stanovanja pravi biseri, ki po prenovi še bolj zasijejo.

Seveda pa je pomembne faktor prenove tudi pravilna izbira oken in vrat. Dobra novica za vse tiste, ki so jim na primer všeč originalna okna je, da lahko vstavijo nova okna, izdelana iz sodobnega stekla, ki ustrezajo kriterijem toplotne oz. izolativne vrednosti, a posnemajo formo oz. obliko nekdanjih oken. Pri vratih lahko storite podoben kompromis. Lahko pa vhodna vrata tudi zamenjate z povsem novimi. Nenazadnje so prav vhodna vrata tista, ki varujejo našo lastnino in naš dom pred nepridipravi.

© 22. 07. 2024 16:44 - 24ur.org