Odkrijte manj znane destinacije na Hrvaškem za popoln oddih
| Članek je bil prebran 258 krat.

Hrvaška na svoje obale vsako leto prinese več turistov, njen sloves po neokrnjenih plažah, okusni hrani ter nepozabnih izkušnjah sega celo čez lužo v Združene države Amerike, kjer si vsako leto vedno več ljudi želi obiskati ta jadranski biser. Težava masivnega pritoka turistov na Hrvaško pa je, da so določene destinacije, kot je npr. Dubrovnik, popolnoma preobremenjene s turisti, kar pomeni, da tudi vi ne boste doživeli mirnega dopusta v takšni gneči. Kraji, kjer se stvari odvijajo malo bolj počasi in umirjeno ter se okuša pravo hrvaško življenje, kot ga poznajo domačini so manj poznani otoki, vasice ter mesteca kjer kraljujejo mir, lepota in priložnost, da odkrijete, zakaj je Hrvaška tako privlačna država po celem svetu.

Hrvaska obala

Zlarin

Na tem otoku v šibenskem arhipelagu se je težko hitro premikati – avtomobili so prepovedani, zato se boste morali sprehoditi ali kolesariti. Ker je otok velik le osem kvadratnih kilometrov, to ni velik preizkus. Polurna vožnja s trajektom iz mesta Šibenik vas popelje v edino vasico na otoku. Zlarin ni le zelen, temveč je pred dvema letoma celo izboljšal zelene referenčne točke in postal prvi otok na Hrvaškem, ki je prepovedal uporabljati plastiko za enkratno uporabo.

Kaj lahko počnete

Zlarin je bil nekoč znan po potapljanju na koralah, kar lahko razberete iz mnogih trgovin s koralami in majhnega muzeja s koralami, ki je odprt poleti. Otok je pokrit s cipresami, oljkami, mandlji in figovci ter je zato popoln kraj za pohodništvo in kajakaštvo do skritih plaž. Od Zlarina je 15-minutna vožnja s trajektom do še bolj zaspanega otoka Prvić, katerega plaže so prijeten dnevni izlet. Obiščite zabavni muzej, posvečen Faustu Vrančiću, lokalnemu renesančnemu izumitelju in pionirju padalstva.

Primošten

Na obalni cesti med Splitom in Šibenikom – vendar obvožen z notranjo avtocesto – ima Primošten eno najbolj fotogeničnih starih mest na Hrvaškem, na lastnem majhnem otoku. Gruča srednjeveških hiš je povezana z obalo preko nasipa, medtem ko sosednji rt, prekrit s borovci, gosti najboljše plaže območja.

Kaj lahko počnete

Medtem ko se sprehajate po stopnicah starega mestnega jedra, se odpravite navzgor do cerkve sv. Jurja iz 15. stoletja in uživajte v pogledih. Majhen rt, ki štrli kot palec, je obkrožen z borovimi plažami Raduča. Nepregledni vinogradi pa pokrivajo večino pokrajine. Pokličite katerega izmed lokalnih vinarjev in se udeležite degustacije vin. Kljub sproščenemu vzdušju Primoštena je občina dom enega največjih nočnih klubov Dalmacije, Aurora, le nekaj kilometrov stran od starega mestnega jedra.

Fažana

To majhno pristanišče na jugozahodni obali Istre ni dobro znano med turisti – služi bolj kot izhodišče za izlete na otoke Brijuni. Toda z glavnimi zvezdami Istre, Pulo in Rovinjem le 15 oziroma 30 minut stran, prikupna Fažana ponavadi ostane neopažena. V tem čudovitem ribiškem pristanišču lahko dobite bolj sproščen okus Istre.

Kaj lahko počnete

Privlačnost Fažane je njena umirjena atmosfera in dolge, prodnate plaže. Njen srednjeveški center pozdravlja cerkev sv. Kozme in Damjana iz 15. stoletja ter cerkev naše gospe Karmelske iz 14. stoletja. Izlet na otoke Brijuni je nujen, saj arhipelag tvori več kot ducat otokov z bogato zgodovino.

Dugi Otok

Dugi Otok se razteza 43 km ter je znan kot eden izmed najlepših otokov zadarskega arhipelaga. Dugi Otok ima opojno divje okolje, z le nekaj majhnimi vasmi in dišečo pokrajino divjih zelišč, borovcev, figovcev in oljk.

Kaj lahko počnete

To je kraj, kjer se lahko sprostite in uživate v dveh najlepših pogledih na Jadran. Naravni park Telašćica je čudno oblikovan zaliv z majhnimi otočki ter slanim jezerom. Poplezajte po klifih za razgled na narodni park Kornati na jugu; in kolesarite, hodite, plavajte, potaplajte se ali pa jadrajte po zalivu. Dostop je najlažji z izletom z ladjico iz največjega naselja Dugega Otoka, Salija.

© 22. 07. 2024 17:11 - 24ur.org