Slovenska novinarka Ljerka Bizilj
| Članek je bil prebran 1.907 krat.

Ljerka Bizilj je znana slovenska novinarka, političarka in komparativistka, ki se je rodila 26. decembra leta 1953. V svoji novinarski karieri je pokrivala različna področja človekovega zanimanja, v zadnjem času pa se osredotoča predvsem na politične in družbeno kritične teme.

Dekle s čelado in rdečo majicoŽe leta 1990 je dobila potrdilo za svoje dobro novinarsko delo – tega leta je namreč za svoje novinarsko delo in raziskovanje prejela častni naziv Slovenka leta. Pet let kasneje se je aktivno vključila tudi v slovenski politični prostor, ko je 22. junija v 1. državnem zboru RS zamenjala Dimitrija Rupla. V istem obdobju je bila dejavna tudi v raznih drugih organizacijah in odborih, na primer v Odboru za mednarodne odnose, Odboru za kulturo, šolstvo in šport ter Odboru za znanost, tehnologijo in razvoj. Do leta 2006 je bila nato članica poslanske stranke LDS, kasneje pa se je odločila, da bo politično pot nadaljevala kot neodvisna poslanka. V zadnjem času je v javnosti odmeval predvsem njen intervju z bivšim premierjem in trenutnim voditeljem največje opozicijske stranke, Janezom Janšo. Ključna tema intervjuja je bila Janševa vloga v zadevi Patria. Govora je bilo o obsodbi v tej zadevi, ki jo je Janša sam primerjal s procesom JBTZ.

Intervju je svoj vrh dosegel na koncu, ko je Ljerka Bizilj priznala, da se ji z Janšo in njegovimi zadevami preprosto ne da več ukvarjati. Tako je zaključila: »Če ste pravnomočno krivi, pojdite v zapor« in še dodala, da gre zaradi nje lahko v zapor tudi do konca življenja. Ne gre prezreti, da je z izjavljenim presenetila celo samega Janeza Janšo.

© 18. 05. 2024 21:54 - 24ur.org