Sodobni avtomobili in tehnologija
| Članek je bil prebran 1.954 krat.

Danes se avtomobili vse bolj spreminjajo v tehnološke inovacije na štirih kolesih. Sodobna tehnologija je namreč opremljena z inovativno računalniško tehnologijo. Tehnološki razvoj je tako hiter, da hologramski zasloni, kot del notranjosti avtomobilov, niso več znanstvena fantastika ali futuristične napovedi. V nekem smislu si lahko avtomobile prihodnosti predstavljamo kot nekakšne »pametne telefone« na štirih kolesih. Razne procesorske platforme, ki jih bodo proizvajalci uporabili pri proizvodnji svojih jeklenih konjičkov, naj bi prispevale k večji varnosti na cesti, prav tako pa bodo ta vozila postajala še bolj prijazna za uporabo in bodo omogočala boljšo uporabniško izkušnjo. Avtomobili naj bi zahvaljujoč raznim naprednih tehnologijam kmalu tudi komunicirali med sabo.

tehnologijaAvtomobilski proizvajalci si želijo proizvajati »pametne« avtomobile

Avtomobili prihodnosti bodo torej postajali vse bolj »pametni«. Nekateri avtomobili tako že danes npr. omogočajo nenehno prilagajanje vožnji voznika. V tovrstnih vozilih bodo tako »pametni« domala vsi elementi – od zaslonov do pnevmatik. Računalniška tehnologija tako vse bolj prodira tudi na avtomobilski trg, kar avtomobile spreminja na premične napredne tehnologije, katerih namen je doseganje varnosti in udobja. Razvoj gre v smeri, da bi bili sodobni avtomobili opremljeni z informacijsko zabavnimi sistemi, na ta način pa bodo avtomobili postali mnogo več kot zgolj prevozna sredstva. Pametni avtomobili bodo tako avtomobile povezovali s potrošniško elektroniko. Sodobni avtomobili so opremljeni tudi s številnimi zasloni na dotik, ki jih je mogoče uporabljati za prikaz prometnih informacij in za navigacijo, v prihodnje pa se bodo tem funkcijam pridružile še aplikacija za zabavo voznika in potnikov. Seveda bodo takšni sistemi povezani s pametnimi telefoni, ki bodo omogočali upravljanje avtomobila na daljavo. Stvari, ki so se včasih zdele znanstvena fantastika, tako vse bolj postajajo naša resničnost.

Pametna tehnologija pomeni tudi več-jedrne superprocesorje, ki bodo na voljo za preračunavanje podatkov. Na ta način bo tovrstna tehnologija omogočila predvajanje večpredstavnostnih vsebin in mnoge druge elemente zabavne elektronike. Za voznike in potnike je zanimiva tudi napredna programska podpora, ki preko procesorskega sistema prilagaja vozne lastnosti in vse funkcije vozila. Takšne procesorje je mogoče uporabljati za nadzor stanja baterije in delovanja motorja, za nadzor voznikovih aktivnosti, za diagnostiko avtomobila, za upravljanje multimedijskih naprav, za interakcijo z zaslonom na dotik, itd. Tovrstna programska oprema je zelo uporabna tudi v primeru postavljanja diagnoze avtomobila. To pomeni, da se v primeru nepravilnosti v delovanju avtomobila, avto lahko na daljavo poveže s servisom, kar omogoča tudi odpravljanje manjših elektronskih napak na daljavo.

Pametna je tudi notranjost pametnih vozil. Vse bolj se uveljavlja mobilni operacijski sistem Android, ki bo v prihodnosti postal še pomembnejši člen pri opremljanju avtomobilov s sodobno tehnologijo. S tem bo tudi pametni avtomobil dobil številne funkcije, ki so bile doslej bolj kot ne rezervirane za uporabnike pametnih telefonov. Tako bodo pametni avtomobili omogočali tudi predvajanje filmskih posnetkov, pregledovanje slik, branje elektronskih knjig, itd. Načeloma naj bi bilo na sistem Android v avtomobilu mogoče nanesti vse aplikacije, ki so na voljo tudi uporabnikom mobilnih telefonov z istim sistemom. Pametni bodo še volan, podvozje, senzorji in pametna komunikacija med avtomobili v prometu. S tem se bo izboljšala varnost na cesti, najverjetneje pa se bo zmanjšalo tudi število prometnih nesreč na cestah.

© 20. 05. 2024 23:55 - 24ur.org