Sodobno in energetsko učinkovito zunanje stavbno pohištvo
| Članek je bil prebran 1.406 krat.

Danes mora biti dom ne samo lep in uporaben, ampak je posebej pomembno tudi, da je kar se da energetsko učinkovit – gre za tako imenovane nizkoenergijske hiše. K temu lahko veliko pripomore s tem, da izberemo primerno zunanje stavbno pohištvo. Med zunanje stavbno pohištvo sodijo vhodna vrata, garažna vrata, strešna in vertikalna okna, balkonska vrata, steklene strehe, zimski vrtovi, svetlobne kupole, itd. Namen tovrstnega stavbnega pohištva je v prvi meri dnevna osvetlitev in osončenje prostorov, prav tako pa tudi prezračevanje in vidni stik z okolico, ki obdaja nek objekt. Seveda mora zunanje stavbno pohištvo stavbi zagotavljati tudi zadostno toplotno zaščito, v toplem obdobju pa je njegova naloga, da preprečuje pregrevanje prostorov. Ker je stavbno pohištvo kot so vhodna vrata ali okna nekaj, kar kupujemo enkrat na nekaj deset let, je pomembno, da se pri nakupu pametno odločimo. Pri tem je potrebno vedeti, da osnovna funkcija zunanjega stavbnega pohištva ni toplotna izolacija, ampak so ključne svetlobne lastnosti teh elementov. Brez oken ali vrat si verjetno svojega doma sploh ne znamo predstavljati, prav tako pa je pomanjkanje svetlobe v bivalnih prostorih eden izmed glavnih razlogov za depresijo, pomanjkanje energije, utrujenost, zaspanost, slabo voljo, itd. Sama toplotna zaščita zunanjega stavbnega pohištva je odvisna od lastnosti posameznega izdelka – več kot je izolacijskih sloje, boljša je toplotna zaščita nekega kosa stavbnega pohištva.

vhodna vrataKljučne naloge stavbnega pohištva so poleg svetlobnega vidika še:

Zunanje stavbno pohištvo naj bi zagotavljalo tudi čim večje toplotne dobitke pozimi, poleti pa naj bi nudilo primerno zaščito pred sončnim obsevanjem in pregrevanjem. Zunanje stavbno pohištvo je zato potrebno izbirati tako, da je njegova toplotna prehodnost čim nižja, hkrati pa zaradi tega niso zmanjšane nobene druge pomembne funkcije prosojnih delov zaščitnega ovoja stavbe.

Pri izbiri zunanjega stavbnega pohištva je zelo pomembna tudi nadaljnja gradnja. Če namreč kupimo kvalitetno zunanje stavbno pohištvo, ki pa ni optimalno in pravilno vgrajeno, smo na ta način denar vrgli stran. Stavbno pohištvo je zato treba vgraditi tako, da ne nastajajo konvekcijski toplotni mostovi, ki so glavni razlog za nastajanje vlage, kondenzacije in plesni. Pri stavbnem pohištvu je potrebno paziti tudi na to, kako je le-to narejeno. Pozorni moramo biti na stabilnost in kompaktnost okvirja, na zasteklitev (naj bo vsaj troslojna), na tesnila, na okovje, na krila, itd. Posebej je potrebno pri vgradnji paziti na stike zasteklitve in okenskega profila, saj so toplotne lastnosti zunanjega stavbnega pohištva odvisne tudi od tega. Da bi bilo stavbno pohištvo čim bolj kvalitetno, moramo paziti na debelino profilov, na vrsto lesa, na material polnila in vložkov, itd. Zasteklitev naj bi bila trislojna, nekatera okna pa imajo tudi medteklen distančnik in sušilno sredstvo. Mnoga okna so med stekli polnjena tudi z žlahtnih oziroma inertnim plinom. K optimalni bivalni klimi pa veliko pripomoremo tudi sami z rednim prezračevanjem, vsaj dvakrat dnevno po nekaj minut – najbolje zgodaj zjutraj in zvečer pred spanjem.

Zunanje stavbno pohištvo pa je lahko zares in v polni meri energetsko učinkovito samo, v kolikor je tudi vgrajeno v skladu z najstrožjimi kriteriji in standardi.

© 18. 05. 2024 23:52 - 24ur.org