Svež zrak je osnova za zdravje človeka
| Članek je bil prebran 1.872 krat.

Pri nas strokovnjaki pogosto ugotavljajo, da se lastniki nepremičnin še vedno precej redko odločajo za prezračevalne naprave, precej podcenjen pa je tudi pomen prezračevanja prostorov na splošno. Prezračevanje pa je, v nasprotju s splošnim prepričanjem, temelj za psihofizično zdravje človeka. Večina razvitih evropskih držav se že zaveda, kako pomembno je tudi v notranjosti doma dihati svež in čist zrak. Od kakovosti zraka je namreč odvisno, kako kvalitetno bomo živeli, za katerimi boleznimi bomo obolevali, kako zadovoljni bomo s svojim življenjem, kako produktivni oziroma storilni bomo, itd.  Slovenci povečini še vedno nezadostno prezračujemo svoje domove, zato se pri mnogih stanovanjih in hišah pojavlja kondenzacija, vlaga in plesen. Ker sistemi za prezračevanje pomenijo določeno finančno investicijo, je za začetek zelo pomembno, da sami poskrbimo za ročno prezračevanje doma. To pomeni, da vsak dan, ne glede na zunanje temperature ali letni čas, prezračimo notranje prostore vsaj dvakrat (npr. zjutraj in zvečer). Pri tem se je potrebno izogibati tistih delov dneva, ko se zunaj pojavlja gosta megla, saj to pomeni, da je tudi zunanji zrak nasičen z vlažnostjo. Nekateri lastniki nepremičnin v Sloveniji pa se zadnje čase odločajo tudi za celotne prezračevalne sisteme za svoj dom, pri čemer se strošek take investicije giblje nekje med 4 in 6 tisočaki evrov.

svež zrakHiše in stanovanja, ki jih ne zračimo zadostno, zbolijo

Čeprav se morda marsikomu zdi to smešno, pa je dejansko mogoče dokazati, da je slab zrak (slabo prezračeni prostori) neposredno odgovoren za nastanek mnogih bolezni oziroma bolezenskih stanj. Izraz za slabo prezračena domovanja je »bolna hiša« – gre za hiše, v katerih ljudje pogosteje zbolijo za raznimi boleznimi (rak, alergije, bolezni dihal, kožne bolezni, ipd.), pogoste so tudi motnje spanca, depresija in motnje v splošnem telesnem razvoju. Vse te bolezni in motnje povzročajo nevarne kemikalije, ki se zadržujejo v zraku (razne barve, lesni premazi, lepila, ipd.), elektromagnetna sevanja, bakterije, prašni delci, itd. Strokovnjaki, ki so raziskovali pojav t.i. »bolnih hiš«, so ugotovili, da ljudje v preteklosti takšni bolezenskih težav niso poznali, razlog za to spremembo pa so našli v nepropustnih materialih, ki jih sodobni človek uporablja za izolacijo svojega doma. Z uporabo tovrstnih materialov so namreč notranji prostori nehali dihati, v njih pa so se začele zadrževati visoke koncentracije nevarnih snovi. Posebno pozornost je temu potrebno nameniti, ko gre za pasivne in nizkoenergijske hiše. Po drugi strani smo hiše začeli prezračevati sočasno s pojavom varčevanja z energijo. Okna so postajala vse bolj zatesnjena, fasade vse bolj neprepustne, itd. Vse to je iz vidika porabe energije seveda odlično, toda iz vidika izmenjave zraka pomeni, da je potrebno prezračevanju namenjati posebno skrb.

Kako poskrbeti za svež zrak?

Kot že omenjeno je osnova redno prezračevanje – odpiranje oken. Toda s tem seveda izgubljamo toploto, pa tudi na pretok zraka na ta način ne moremo vplivati. Zelo učinkovita rešitev je rekuperator, pri katerem gre za kontrolirano prezračevanje in vračanje toplote odpadnega zraka. Rekuperator skrbi za to, da je zrak ves čas svež. Za podoben učinek oziroma za to, da bi omejili škodljive snovi v zraku, bi morali okna odpirati na vsake tri ure in to kar za 15 min. To bi seveda pomenilo zelo visoke stroške ogrevanja, zato se sistem prezračevanja na dolgi rok nedvomno izplača.

Morda vas zanima tudi, katere vrste toplotnih črpalk poznamo in katero je najbolje izbrati? Več!

© 18. 05. 2024 23:13 - 24ur.org