Turizem v zidanicah
| Članek je bil prebran 1.766 krat.

Turizem v zidanicah je inovativen in zanimiv način promoviranja naravnih in kulturnih lepot vinorodne pokrajine v Posavju. Tovrstni turizem temelji na zidanicah – gre za manjše pa tudi nekoliko prostornejše objekte, zgrajene na poseben, tipičen način, katere je mogoče najeti, v njih prespati in okušati lokalne dobrote ter spoznavati okoliške kraje.

Vinska trta ob ziduNastanitev v zidanicah je idealna za vse tiste, ki si želijo spoznati vinorodni okoliš, hkrati pa lahko na ta način spoznavajo in raziskujejo bogato turistično ponudbo na tem območju. Zidanice se med sabo seveda razlikujejo. Nekatere so še takšne, kakršne so bile običajne v preteklosti – to so lesene zidanice, imenovane tudi hrami. Večina zidanic pa je zidanih. Zidanice ležijo poleg vinogradov, navadno na vrhu hribov ali gričev (vinogradi so namreč navadno postavljeni na sončnih pobočjih hribov), od koder se navadno razprostira čudovit razgled. Poleg bivalnega dela vsebujejo zidanice tudi gospodarski del – sem spadajo kleti. V kleteh gospodar hrani vino, v bivalnih delih pa je mogoče bivati. Navadno je v zidanicah urejena kuhinja, kopalnica, stranišče, ležišča in ponekod še dnevni prostor. Pred zidanicami se navadno razprostira terasa z brajdo in prostor za avtomobil ali dva. Turizem v zidanicah je zares zanimiv za vse tiste, ki morda niso tako domači s kulturo pridelave domače kapljice in niso vajeni takšnih objektov poleg vinogradniških površin.

Turistična ponudba v Posavju pa poleg zidanic ponuja še marsikatero zanimivost. Za tiste bolj aktivne je odličen način sprostitve najem kolesa, s katerim lahko na lastno pest raziščejo okoliške kraje. Poleg kolesa je možen najem kanuja, ki je lahko odlična rekreacija in sprostitev za vse tiste, ki si počitnic ne predstavljajo brez vodnih užitkov.

© 18. 05. 2024 22:55 - 24ur.org