V pričakovanju zimskih olimpijskih iger
| Članek je bil prebran 1.571 krat.

22. zimske olimpijske igre, ki bodo potekale v ruskem mestu Soči, že večina športnih navdušencev veselo pričakuje. OI bodo potekale med 7. in 23. februarjem letošnjega leta in obljubljajo pravo športno poslastico. Soči je infrastrukturno že skoraj povsem pripravljen na začetek iger, zgrajenih je bilo kar precej novih bleščečih objektov za namene samih iger. Tekmovalci, ki se bodo na OI potegovali za olimpijske medalje, bodo tekmovali na kar 98-ih tekmah v 15-ih različnih disciplinah. ZOI v Sočiju bodo posebne in prelomne predvsem za ženske smučarske skakalke, saj bodo letos, torej v letu 2014, v tej disciplini na OI lahko prvič tekmovale tudi ženske.

Olimpijski ogenjSoči je za organizacijo iger leta 2014 tekmoval v kar hudi tekmovalci. Za gostitelja OI so se namreč potegovala še mesta Bern v Švici, Salzburg v naši severni sosedi Avstriji in Pjeongčang v Južni Koreji. 4. julija pred dobrimi šestimi leti je tako odločitev le padla in za gostitelja zimskih OI je bila izbrana Rusija in mesto Soči. Nekateri z odločitvijo niso bili zadovoljni in so Evropo ter preostali svet celo pozivali k bojkotu iger, saj vidijo v predsedniku Putini enega izmed tistih svetovnih voditeljev, ki ga je moč obtožiti za mnoge krute kršitve človekovih pravic. Tudi nedavne eksplozije in nemiri pričajo o tem, da se nekateri z rusko politiko in organizacijo iger ne strinjajo.

OI bodo potekale v Olimpijskem parku Soči, Krasnaya Polyana pa bo gostila vse tekme alpskega smučanja in smučarske skoke. Nekatera prizorišča OI 2014 so še Bolshoy Ice Dome, Shayba Arena, Adler Arena Center, Fisht Olimpijski stadion, olimpijska vas, mednarodni RTV center in še nekatera druga.

© 22. 07. 2024 17:52 - 24ur.org