Vrste vrat, med katerimi lahko izbirate
| Članek je bil prebran 691 krat.

Pomembnejši element stavbnega pohištva, ki ga pogosto uporabljamo, so vrata. Niso le zunanja ali notranja, ampak obstaja mnogo različic, med katerimi lahko opremljevalci doma izbirajo.

Notranja vrata

Običajno opremljevalci hiš več pozornosti namenijo vhodnim vratom, saj ta nudijo pomembnejšo funkcijo z vidika varnosti in toplotne zaščite. Notranja vrata v osnovni nalogi ločujejo prostore in nudijo zasebnost. S svojimi estetskimi značilnostmi pa lahko precej vplivajo na videz doma. Lahko so lesena ali steklena, morda v svoj dom vključite celo drsna. Predvsem pa je pomembno, da so vhodna vrata kakovostna, saj se uporabljajo in odpirajo še pogosteje kot notranja.

Vhodna vrata

Vstop v dom poteka preko vhodnih vrat. Že njihov izgled lahko naredi precejšen vpliv na obiskovalce. Vendar pa naj bo pozornost namenjena funkcionalnim značilnostim. Pri izbiri vhodnih vrat temeljito premislite o:

Balkonska vrata

Balkonska vrata povezujejo notranji del objekta z zunanjostjo, balkonom ali teraso. So nadomestilo za okna in omogočajo izhod v zunanjost. Vendar pa je njihova prednost, da zaradi večje steklene površine omogočajo več svetlobe in boljši razgled, zato je pomembno, da so postavljena na sončno stran objekta. Izbira zopet lahko poteka na podlagi materiala, velikosti steklene površine, lahko so eno ali dvokrilna, mogoče je izbirati tudi način odpiranja. Vse odločitve pa so odvisne od namena uporabe.

Za vsa vrata je nujno, da so kakovostna, saj se pogosto uporabljajo, nihče pa si ne želi, da bi se že v nekaj letih obrabila in ne več nudila osnovne funkcije. Poleg kakovostnega proizvajalca je pomembna tudi strokovna vgradnja, saj bodo le tako vrata nudila vse obljubljene lastnosti, vi pa boste mirno spali.

© 02. 12. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.