Vse, kar morate vedeti pred nakupom toplotne črpalke
| Članek je bil prebran 454 krat.

Za ogrevanje sanitarne vode se vse pogosteje uporablja toplotna črpalka. Na slovenskem tržišču je preko 50 blagovnih znamk in mnogo različnih modelov, zato se nepoznavalci težko znajdejo. Če se za toplotno črpalko odločate prvič in potrebujete pomoč pri izbiri, vam pri pravi odločitvi lahko pomagajo spodnji nasveti.

Gretje

  1. S toplotno črpalko do nizkih stroškov ogrevanja

Stroški ogrevanja pogosto narastejo višje, kot ste pričakovali. Izbira vira segrevanja sanitarne vode in stanovanja bistveno vpliva na stroške. S toplotno črpalko bodo ti najnižji. Kljub temu da je potrebna višja začetna naložba, naj vas to ne odvrne. Za nakup toplotne črpalke lahko pridobite subvencijo, zaradi česar investicija ne bo tako finančno obremenjujoča. Zaradi prihrankov pri uporabi bodo skupni stroški na dolgi rok zagotovo ugodnejši.

  1. Izberite učinkovito toplotno črpalko

Pri izbiri toplotne črpalke je potrebno ugotoviti njeno potrebno moč. Ta je odvisna od toplotnih izgub objekta, prišteti pa moramo tudi energijo, ki jo potrebujete za ogrevanje sanitarne vode. Sploh pri pasivnih objektih predstavljajo stroški ogrevanje vode bistveno višji delež. Zato je pomembno, da je toplotna črpalka učinkovita. Izberite takšno, ki ima sezonsko učinkovitost do A+.

  1. Razpon delovanja toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke se bo izkazala kot pomembna predvsem v zimskih in ekstremnih razmerah. Vendar se je treba zavedati, da so ekstremne razmere v večini Slovenije redke. Izkazalo se je, da toplotna črpalka z razponom do -7 stopinj Celzija zadošča. Smiselno pa je izbrati takšno, ki ima pri nižjih temperaturah podporo električnega grelnega elementa.

  1. Presenečeni boste nad tihim delovanjem

Velja napačno prepričanje, da toplotna črpalka povzroča moteč hrup. Res se to lahko dogaja, ko toplotna črpalka deluje s polno močjo. Vendar pa so te danes dobro zvočno izolirane in tako prilagojene, da zvoka skoraj ne boste zaznali. Toplotna črpalka s 53 dBA zvočne moči je zagotovo ena izmed tišjih in boste z nakupom zadovoljni.

  1. Enostavna uporaba toplotne črpalke

Toplotne črpalke se med seboj precej razlikujejo. Za vsakodnevno uporabo je pomembno, da boste z njo lahko preprosto upravljali. Uporabna toplotna črpalka je priročna in kompaktnih mer, da jo boste brez težav nesli skozi vrata.

Pri nakupu toplotne črpalke vam bodo zagotovo najbolje pomagali proizvajalci. Kako zmogljivo in kakšne lastnosti mora imeti toplotna črpalka, je predvsem odvisno od potreb. Izberite najboljšo toplotno črpalko, ki jo lahko uporabljate tudi za ogrevanje sanitarne vode.

© 22. 09. 2023 - 24ur.org. Agencija W3B.