Zanimiva dejstva o domenah
| Članek je bil prebran 1.690 krat.

Domene so spletni naslovi, s pomočjo katerih se orientiramo v svetovnem spletu. Čeprav se marsikomu zdi to področje suhoparno in dolgočasno, pa obstaja kar nekaj zanimivih dejstev o domenah, ki jih do sedaj najverjetneje še niste poznali.

domeneDomene v številkah

Pa si najprej oglejmo nekaj številčnih podatkov. Na svetu naj bi bilo tako v celoti registriranih več kakor 170 milijonov različnih domen. Pri tem se največ domen, in sicer kar 45% vseh, konča z domensko končnico .com. Po priljubljenosti ji nato sledijo tiste z .net, .org in .biz. Pri tem se seveda niso upoštevale končnice, ki jih uporabljamo za označevanje posameznih držav (npr. .de,  .uk, .si). Število registriranih domen se seveda ves čas hitro spreminja, zato je navedeni podatek gotovo že presežen.

Domene s svojim imenom

Registrirati je mogoče tudi domene s svojimi imeni. Nekoliko težje je to sicer storiti moškim, saj so pravzaprav že domala vse domene z moškimi imeni registrirane in tako zasedene. Ženske imajo pri tem še nekaj možnosti, čeprav je zasedenih že tudi precej domen z ženskimi imeni. Še posebej se ne veselite lastnega imena v domeni, če imate katero izmed bolj pogostih imen. Do takšnih domen boste lahko prišli le na en način – če boste zanje pripravljeni plačati zares velike zneske.

Domene s tremi črkami

V preteklosti je še bilo mogoče registrirati domene s tremi črkami, danes pa temu ni več tako. Vse domene s tremi črkami so namreč že razprodane oziroma zasedene, njihova priljubljenost pa kaže na to, kako pomembno je, kakšen je spletni naslov določenega mesta. Domene s tremi črkami se seveda tudi prodajajo, toda prepričani bodite, da boste zanje odšteli kar nekaj denarja. Navadno se najbolj priljubljene domene pošteno preplača.

Domene z najdražjimi končnicami

Kakor so lahko drage domene s tremi črkami ali z vašim imenom, so dražje tudi določene domenske končnice. Najdražje so tako domene z domensko končnico .com, katero uporablja skoraj pol svetovnih domen. Takoj na drugem mestu pa ji sledi domena .cn, ki označuje državo Kitajsko.

© 13. 04. 2024 06:39 - 24ur.org