Ljubljanske znamenitosti
| Članek je bil prebran 2.387 krat.

Ljubljana ponuja veliko. Je mesto kulturnih ustanov, cerkva, dvorcev, trgov in drugih kulturnih znamenitosti. Vse to privablja turiste iz vseh vetrov. Številni se vračajo zaradi gostoljubnosti domačinov in zaradi kakovostnih namestitev (večina turistov se odloči za hotel Ljubljana).

Zmaj iz kamnaNajveč cerkva se nahaja v mestnem središču. Najpomembnejša je stolnica svetega Nikolaja, ki je bila zgrajena pod taktirko jezuita Andrea Pozzo. Postavili so jo na začetku 18. stoletja. Ljubljana je tudi mesto dvorcev in palač. Najbolj znana je mestna hiša Rotovž, ki je bila zgrajena že leta 1484. Stavbo so kasneje preuredili, današnjo podobo je dobila v letu 1718. Med pomembnimi kulturnimi ustanovami štejemo Slovensko filharmonijo. Stavba je bila zgrajena po Wagnerjevih načrtih leta 1891. Opera je neorenesančna stavba in je bila zgrajena leta 1892. Prvotno je bila namenjena Deželnemu gledališču. Med ljubljanskimi mostovi je potrebno najprej omeniti Tromostovje. Pred letom 1929 je tu stal le en most. Plečnik je staremu (Špitalskem) mostu v letih 1929 in 1931 dodal dva mosta in nastalo je Tromostovje.

Najbolj znani most je Zmajski most, ki ga je v čast cesarju Francu Jožefu, leta 1901 zgradil Jurij Zaninovich. V Ljubljani so tudi nekateri znameniti spomeniki. Najbolj znan je bronast kip Franceta Prešerna, ki gleda proti svoji muzi Juliji.

© 22. 07. 2024 18:05 - 24ur.org